Серена Уилямс даде само два гейма на съперничката си в първи кръг на Australian Open Татяна Маря, започвайки с експресна победа 6:0, 6:2. Американката, която започва похода към осма титла в Мелбърн, се нуждаеше от само 48 минути, за да се класира за втория кръг.

Уилямс беше на достатъчно добро ниво, за да не срещне никакви проблеми, но съперничката ѝ не отправи никакво предизвикателство към бившата №1. Маря допусна седем двойни грешки и общо 20 непредизвикани грешки за едва 14 гейма. Германката, която е №73 в световната ранглиста, имаше едва 13% първи сервис в първия сет.

Уилямс не даде шанс на Маря да си помисли за нещо повече от два гейма за чест. След бързия първи сет за едва 18 минути американката поведе с 3:0 във втората част, преди да се стигне до гейм за Маря. Германката взе още една част в шестия гейм, който се оказа и последен за нея.

"Последния път, в който бях на "Род Лейвър арена", бях бременна, така че беше емоционално за мен да се завърна. Познавам Татяна добре и тя е много труден съперник. Радвам се, че започнах уверено от самото начало и не ѝ дадох шанс да влезе в мача. Ние двете сме съседки, даже гледаме децата си заедно, така че ми беше приятно да сме заедно на корта. Тя е много добър човек", каза Уилямс след срещата.

Американката обяви, че се намира в добра форма и е доволна от състоянието си в първите мачове за сезона.

Във втори кръг Уилямс ще срещне Южени Бушар. Канадката, която демонстрира добра форма от началото на сезона, победи Шуай Пън с 6:2, 6:1 само за един час.

Напред се класираха още Елизе Мертенс, Каролина Плишкова и Мадисън Кийс, които постигнаха чисти победи в първи кръг.

Бившата №1 в света Гарбине Мугуруса също преодоля лесно първото си препятствие. Испанката победи Сансай Жън с 6:2, 6:3, като срещата продължи 1.21 часа. В един от най-интересните мачове във втори кръг Мугуруса ще срещне Йохана Конта.

Зверев започна с чиста победа

Поставеният под №4 при мъжете Александър Зверев се класира безпроблемно за втория кръг след чиста победа над Аляж Бедене 6:4, 6:1, 6:4. Германският тенисист спечели след само час и 56 минути на корта.

В целия двубой Зверев разчиташе на мощния си сервис, който му даде голямо предимство срещу словенеца. Четвъртият в света завърши с 11 аса, но допусна и шест двойни грешки. Той вкара 60% първи сервис, като спечели 85% от точките, разиграни след него.

Още в началото Зверев трябваше да се справя с трудна ситуация, след като Бедене го проби и поведе с 4:3. Последва незабавен отговор от германеца, който спечели всички оставащи геймове от сета, за да поведе в резултата.

Това до голяма степен пречупи Бедене, който не се съвзе и във втория сет, докато резултатът вече не беше 5:0 в полза на Зверев. Словенецът взе последния си сервис гейм, но нямаше сили за нищо повече.

В решителния трети сет имаше загуба на концентрация и от двамата тенисисти. Те си размениха по един пробив в третия и четвъртия гейм, но след това Зверев поведе с 4:3, което се оказа ключово.

С голяма доза късмет напред продължи и Кей Нишикори. Японецът, който триумфира с титлата в Бризбейн, се класира за втория кръг след отказване на съперника си Камил Майчак.

Полякът поведе с 2:0 след 6:3 и 7:6 (6), като показвшае отлична игра в първите два сета. Майчак записа пробив в първия сет и поведе, а във втората част двамата тенисисти спечелиха по веднъж подаването на съперника си, за да се стигне до тайбрек, решен в полза на поляка след множество грешки.

Веднага след това започнаха проблемите на полския тенисист, който получи схващания и не можеше да се движи по корта. Нишикори веднага се възползва, като взе третия сет с 6:0, а след това увеличи серията си от поредни геймове до 10. Майчак взе два гейма в четвъртия сет, но само за да го загуби с 2:6.

В решителната пета част полякът издържа само до 0:3, преди да се откаже.

Нишикори ще срещне ветерана Иво Карлович в следващия кръг. Хърватинът победи Хуберт Хуркач от Унгария с 6:7 (5), 7:6 (5), 7:6 (3), 7:6 (5) след 3.10 часа. Карлович завърши с 39 аса, докато съперникът му реализира 14 в двубоя.

В първи кръг имаше още две отказвания. Фабио Фонини продължи напред след проблеми за съперника си Хауме Мунар при 7:6 (3), 7:6 (7), 3:1 в полза на италианеца. Представителят на Беларус Иля Ивашка също се класира напред след отказване на Малек Джазири.

Напред се класира и полуфиналистът от 2018 г. Хьон Чун. Кореецът имаше големи проблеми срещу Брадли Клан, но го надви с 6:7 (5), 6:7 (5), 6:3, 6:2, 6:4 след 3.41 часа.

Дневник