Легендата на рали "Дакар" Стефан Петерханзел съхрани шансовете си за 14-а победа в надпреварата, след като спечели седмия етап. Френският пилот триумфира в 331-километровата отсечка около Сан Хуан. Пилотът на "Мини" изпревари с 4.33 минути своя съотборник Нани Рома, за да вземе втория си етапен успех през 2019 г.

Французинът разкри за проблеми по време на етапа, като е получил световъртеж и му е било трудно да пилотира.

"Не беше идеален ден. Още в началото имахме тежко приземяване в една дюна, което счупи част от предницата ни, а също така за малко да ни разглоби вратовете. Имам чувството, че видях звездички пред мен и всичко ми се въртеше", каза Петерханзел след етапа.

Благодарение на победата си Петерханзел излезе на второ място в генералното класиране. Той изостава на 29.16 минути зад Насел ал Атия с "Тойота". Трети вече е Нани Рома с пасив от почти 38 минути.


Досегашният втори Себастиан Льоб имаше нов тежък ден. След като спечели предишната отсечка, този път французинът загуби 30 минути, за да отстрани електрически проблем. Това го свали на 11-о място в отсечката и на четвърто в генералното класиране.

При мотоциклетите също имаше размествания. Етапа спечели Сам Съндърланд с КТМ, но начело излезе Рики Брабек с "Хонда". Той води пред Адриан ван Беверен ("Ямаха") и Тоби Прайс с КТМ. Четвърти е шампионът Съндърланд, а пети се свлече досегашният лидер Пабло Кинтанила с "Хускварна". Първите петима обаче са събрани само в 10 минути.

Дневник