Вратарят на "Арсенал" Петър Чех обяви, че слага край на кариерата си след сезона във Висшата лига. Чешкият футболист използва профила си в "Туитър", за да съобщи новината. Тогава изтича и договорът му с "артилеристите".

Чех е на 36 години, като играе във Висшата лига от 2004 г., когато подписа с "Челси". След девет години на "Стамфорд бридж" и 15 трофея със сините, той премина в "Арсенал". С "артилеристите" чехът спечели веднъж Купата на Футболната асоциация (ФА) и два пъти "Къмюнити шийлд".

"Това е моят 20-и сезон като професионален футболист, в който се навършват 20 години от подписването на първия ми договор. Мисля, че това е точното време да съобщя, че спирам в края на сезона. Прекарах 15 години във Висшата лига и спечелих всеки възможен трофей, мисля че постигнах всичко, което може да се иска", съобщи Чех.

Той добави, че ще продължи да работи здраво за успехите на настоящия си тим "Арсенал". Вратарят не разкрива какви са плановете му след лятото, но на този етап няма да става треньор.

"Очаквам да видя какво ще ми предложи животът извън терена."

Дълго време Чех беше считан за най-добрия вратар във Висшата лига и един от най-добрите в света. На 14 октомври 2006 г. в гостуване на "Рединг" той получи тежка контузия в главата, когато беше ударен от Стивън Хънт. Той претърпя спешна операция заради фрактура на лицева кост. По-късно стана ясно, че животът на вратаря дори е бил в опасност.

Чехът прекара три месеца извън терена, като се върна на 20 януари 2007 г. След инцидента Чех играе със специална каска.

Вратарят има 333 мача за "Челси" и 110 досега за "Арсенал". Преди да премине в Англия той игра за чешките "Хмел" и "Спарта" (Прага), както и за френския "Рен".

В националния отбор на Чехия има 124 срещи, където е рекордьор по мачове.

Дневник