Трима шампиони в турнирите на АТП ще участват в квалификациите на "София оупън". Сърбинът Виктор Троицки, испанецът Гилермо Гарсия-Лопес и украинецът Серхий Стаховски ще са част от пресявките за надпреварата от категория "АТП 250". Четвъртото издание на турнира ще се проведе от 3 до 10 февруари в зала "Арена Армеец".

Троицки игра финал в първия турнир в София, като загуби битката за титлата срещу испанеца Роберто Баутиста Агут. През 2017 и 2018 г. сръбският тенисист стигна до четвъртфиналите в "Арена Армеец". Той ще е първият тенисист, участвал във всяко едно от четирите издания на надпреварата.

Троицки има три титли и общо девет финала в турнирите на АТП. 32-годишният сърбин е достигал до №12 света, но заради проблеми с контузия и слаби резултати през миналия сезон падна до 224-а позиция.

В момента той е под №200, но ще напредне поне със 17 места, след като премина успешно квалификациите на Australian Open, а в понеделник преодоля и първия кръг след петсетова битка с испанеца Роберто Карбайес Баена.

Гарсия-Лопес ще участва в София за втори път. През 2016 г. той стигна до четвъртфиналите, където беше спрян от Жил Мюлер. 32-годишният испанец има пет титли и общо девет финала в турнирите на АТП, достигал е до №23 в света, а в момента е под №100.

Стаховски също ще се завърне в София след тригодишно отсъствие. През 2016 г. той загуби още на старта от германеца Филип Колшрайбер. 33-годишният украинец, който в момента е 132-и в ранглистата, има четири титли от четири финала в турнирите на АТП, а върховата му позиция в ранглистата е №31.

Останалите тенисисти, които са подали заявки за участие в квалификациите в София, са Лукаш Лацко (Словакия, №115), Яник Маден (Германия, №124), Стефано Травалия (Италия, №137) Салваторе Карузо (Италия, №156), Егор Герасимов (Беларус, №158), Лука Вани (Италия, №163), Камил Майхжак (Полша, №176), Андреа Арнаболди (Италия, №178), Даниел Брандс (Германия, №183), Джеймс Уорд (Великобритания, №187) и Даниел Химено-Травер (Испания, №188).

Две от местата в квалификациите са запазени за български тенисисти. Това ще са финалистите от държавното първенство на закрито, което ще се проведе в края на този месец.

В основната схема на "София оупън" ще участват 32-ма тенисисти. 25-ма ще влязат директно според класирането си в световната ранглиста, четирима ще се класират от квалификациите, в които ще играят общо 16 души, а трима ще се включат с "уайлд кард".

Участие в София са заявили носителят на три титли от Големия шлем Стан Вавринка и седем играчи от топ 30. Дебют в "Арена Армееж" ще направят двама от най-добрите млади тенисисти в света - световният №11 Карен Хачанов и Стефанос Циципас, който спечели младежките финали на АТП.

Другите петима от топ 30, които са заявили участие, са руснакът Данийл Медведев (№16), грузинецът Николоз Басилашвили (№21), испанците Роберто Баутиста Агут (№24) и Фернандо Вердаско (№28) и французинът Гаел Монфис (№29).

За трети път турнирът ще премине без участието на най-добрия български тенисист - Григор Димитров. Той игра само през 2017 г., когато спечели титлата.

Дневник