Шампионът от последните две години Роджър Федерер се класира за третия кръг на Australian Open. Швейцарецът имаше изненадващо изпитание срещу 189-ия в света Даниел Еванс.

Той спечели в три сета, но трябваше да се постарае доста, за да стигне до 7:6 (5), 7:6 (3), 6:3 срещу квалификанта от Великобритания.

В следващия кръг Федерер ще срещне победителя от мача между Гаел Монфис и Тейлър Фриц.

Миналогодишният финалист Марин Чилич спечели със 7:5, 6:7 (9), 6:4, 6:4 срещу Макензи Макдоналд. Изненадата от сутрешната програма дойде с отпадането на петия в схемата Кевин Андерсън, който допусна обрат за 6:4, 4:6, 4:6, 5:7 срещу американеца Франсис Тиафо.

Федерер изигра мача в своя стил с малко непредизвикани грешки - 14, но срещу себе си имаше Еванс, който игра по сходен начин (17). Швейцарецът обаче записа двойно повече печеливши удари - 56 срещу 28, като имаше и по-стабилно представяне на сервис.

Първият сет беше много оспорван, като двамата печелеха леко сервис-геймовете си. Едва в 12-ия гейм Федерер стигна до първа възможност за пробив, но Еванс се защити.

В последвалия тайбрек имаше дъжд от минипробиви, но шампионът съумя да излезе победител и след 7:5 точки поведе в мача.

Швейцарецът взе рано преднина във втория сет с пробив. При 5:3 той имаше два възможности да приключи сета, но вместо това съперникът му се спаси и веднага след това проби и изравни.

Този път в тайбрека Федерер беше по-уверен и поведе от началото, като не загуби нито веднъж при свой начален удар, за да спечели.

Пробив в четвъртия гейм на третия сет се оказа достатъчен за шампиона да спечели мача и да продължи опита си за трета поредна титла в Мелбърн.

Дневник