Носителят на 17 титли от Големия шлем Рафаел Надал се класира с лекота за третия кръг на Australian Open. 32-годишният испанец даде само седем гейма на австралиеца Матю Ебдън и спечели с 6:3, 6:2, 6:2 за 1.56 ч.

Шампионът в Мелбърн от 2009 г. реализира пет пробива от девет възможности и нито веднъж не загуби своето подаване. Той допусна два пъти по-малко непредизвикани грешки - 15 срещу 30, и пласира значително повече печеливши удари - 33 срещу 23.

Надал имаше проблеми само в седмия гейм на първия сет, когато трябваше да спасява три точки за пробив при 3:3. Ебдън получи само още един шанс да пробие - при 5:2 в третия сет, когато световният №2 сервираше за победата.

"Чувствам се все по-добре. Имах някои трудни момент, но като цяло играх добре. Форхендът ми беше на ниво, в придвижването по корта също имам по-голяма увереност", заяви Надал, който пропусна края на миналия сезон заради контузия в коляното.

Испанецът записа 249-ата си победа от 275 мача в турнирите от Големия шлем и достигна до третия кръг в Мелбърн за 13-и път от 14 участия. В опит да се класира за 11-ия си четвъртфинал в Австралия той ще се изправи срещу друг представител на домакините - Алекс де Минор.

Де Минор преодоля втория кръг след петсетова битка срещу швейцарския квалификант Хенри Лааксонен. Австралийският тийнейджър спечели с 6:4, 6:2, 6:7 (7), 4:6, 6:3 след близо четири часа игра.

Това ще е третото поредно австралийско изпитание за Надал. В първия кръг испанецът отново нямаше сериозни трудности, като надигра участващия с "уайлд кард" Джеймс Дъкуърт с 6:4, 6:3, 7:5.

Де Минор обаче ще е първият истински тест за формата и физическото състояние на Надал, за когото това е първи официален турнир след US Open. 19-годишният австралиец, който през 2018 г. спечели наградата за новобранец на сезона, е поставен под №29 в Мелбърн. Той спечели титлата в Бризбейн и има девет победи в десет мача през 2019 г.

Надал и Де Минор ще се изправят един срещу друг за втори път. Първата им среща отново беше в трети кръг на турнир от Големия шлем - миналогодишния "Уимбълдън", когато испанецът спечели категорична победа с 6:1, 6:2, 6:4.

Победителят от мача между Надал и Де Минор ще играе в осминафиналите с Томаш Бердих или Диего Шварцман.

Дневник