Несигурността около сделката за Брекзит е в основата за спокойния трансферен прозорец в Англия. Това смята специалистът по спортен бизнес Саймън Чадуик, според когото заради казуса клубовете от Висшата лига не желаят да рискуват с инвестирането на големи суми за чуждестранни играчи през зимата.

Трансферният прозорец затвори в четвъртък, като за пръв път от 2012 г. има понижение в похарчените пари от английските отбори. През зимата двайсетте клуба от елита на английския футбол привлякоха нови играчи за 180 милиона паунда, като за сравнение точно толкова бяха платени само в последния ден от прозореца преди година.

В основата на доводите си Чадуик изтъква неяснотата около евентуалното ограничаване на броя на чужденците в отборите, както и около необходимостта да им се изкарват визи. Това насочва английските клубове в търсене на краткотрайни сделки чрез наеми и осъществяването на вътрешни трансфери в първенството.

"Несигурността от изхода на Брекзит оформи трансферния прозорец, който, за разлика от предишни години, премина сравнително спокойно. Активността на отборите в чужбина продължава да е нестихваща", каза Чадуик.

В свой доклад ФИФА отчете увеличение на парите, платени за трансфери през 2018 г. Клубовете по света са похарчили 7.03 милиарда долара, а сделките за календарната година са 16 533.

Най-много пари за трансфери са платили английските клубове. Те са похарчили 1.98 милиарда долара, като увеличението спрямо година по-рано е 20.5%. Отборите на Острова обаче са с най-голям негативен баланс с разходи от 1.05 млрд. долара.

Според Чадуик Висшата лига остава стабилна като организация, но "плава в несигурни води", след като позицията на изпълнителен директор остава свободна. В края на 2018 г. Ричард Скъдамор се оттегли от поста, като Чадуик вярва, че това може да има отрицателно влияние върху клубовете от икономическа гледна точка.

Дневник