Микаела Шифрин продължи отличното си представяне в Световната купа по ски и записа нова победа, триумфирайки в слалома в Марибор. Американката записа дубъл в Словения, след като в петък раздели първото място в Петра Влъхова в гигантския слалом. Тя печели "Златната лисица", която се връчва при дубъл в двата словенски старта.

Този път американката беше еднолично начело и не остави съмнения в превъзходството си в своята коронна дисциплина. Шифрин състезателка печели за трети път слалома в Марибор.

Едва на 23 години Шифрин взе 56-а победа в Световната купа. По този начин тя изпревари легендата Френи Шнайер (55) и излезе на трето място сред дамите с най-много победи. Пред нея са Линдзи Вон (82), която обяви че слага край на кариерата си след световното първенство в Оре, както и Анмари Мозер-Прьол (62).

Победата е 13-а за Шифрин от началото на сезона. По този начин тя е само на една от изравняване на рекорда на Шнайдер от 14 (сезон 1988-89). През миналия сезон американката спечели 12 старта.

В дисциплината слалом Шифрин вече има 38 победи. В историята на Световната купа няма жена с повече победи в дисциплината, тя вече е само на две от 40-те, които има легендарният Ингемар Стенмарк.

"Цялата година е много специална за мен. Ако бъда честна е голяма битка във всяко състезание, но аз съм горда с работата на целия ми екип. Доволна съм от топ нивото, което поддържам в слалома и гигантския слалом", каза Шифрин след надпреварата.

Още след първия манш Шифрин направи огромна крачка към победата. Тя водеше с точно секунда пред Влъхова и с 1.09 пред Анна Свен Ларшон.

Във второто спускане представянето на Влъхова не беше толкова добро. Тя загуби повече от секунда от спусналите се преди нея и дори не успя да се качи на подиума.

От своя страна Шифрин беше много убедителна, не допусна никакви рискове и завърши с общо време 1:42.60 минути. Ларшон се нареди втора на 77 стотни. За шведката това беше и първи подиум в кариерата. Венди Холденер направи голям скок напред, стигайки до третата позиция, с изоставане от 1.15 секунди.

В топ 10 влязоха още Фрида Хансдотер, Влъхова, Бернадет Шийлд, Кристин Лисдал, Киара Костаца, Катарина Трюпе и Кристина Гайгер.

След девет проведени слалома от началото на сезона Шифрин има девет победи. Тя води убедително за малкия глобус в дисциплината с 860 точки. Влъхова има 725, а третата Холденер е с 485. В класирането за Големия кристален глобус американката е с актив от 1694 точки и води с 651 пред Влъхова. Третата Холденер е със 743.

Слаломът в Марибор беше последен старт преди световното първенство в Оре между 5 и 17 февруари. Шифрин ще вземе участие в слалома, гигантския слалом и супер-Г. Следващото състезание от Световната купа е на 19 февруари в Стокхолм.

Дневник