Носителят на три титли от Големия шлем Стан Вавринка, поставеният под №1 Карен Хачанов и трикратният шампион в купа "Дейвис" Фернандо Вердаско се събраха в изключително силна първа четвърт на тенис турнира в София.

Хачанов ще почива на старта като водач в основната схема, а във втория кръг ще срещне победителя от мача между Денис Истомин и Матео Беретини. Вавринка ще се изправи срещу финалиста от миналата година Мариус Копил в двубой, който ще излъчи първият съперник на поставения под №6 Вердаско.

В горната половина попадна и единият от двамата българи, които участват с "уайлд кард" в основната схема - Адриан Андреев. 17-годишният тенисист, който започна сезона като №2 в световната ранглиста при юношите до 18 години, ще срещне австралиеца Матю Ебдън.

Андреев ще играе в София за трети път. През 2018 г. българинът влезе в историята като първия тенисист, роден през третото хилядолетие, който участва в основна схема в турнир на АТП. Той отстъпи с 3:6, 4:6 от Денис Истомин. През 2017 г. голямата надежда на българския тенис получи "уайлд кард" за квалификациите. В първия си мач на ниво АТП той загуби с 2:6, 0:6 от германеца Максимилиан Мартерер.

Победителят от мача между Андреев и Ебдън ще е първият съперник на шампиона от първото издание на турнира в София - испанеца Роберто Баутиста Агут, който е поставен под №4. Другият поставен в първата четвърт на схемата - №8 Андреас Сепи, ще играе с шампиона при юношите от "Уимбълдън 2010" Мартон Фучович.

Другият българин в основната схема - Димитър Кузманов, ще срещне Робин Хаазе. Двамата играха един срещу друг в първия кръг и през 2017 г., когато холандецът спечели с 6:4, 6:3. Победителят от втория им двубой ще се изправи във втория кръг срещу поставения под №3 Данийл Медведев.

Кузманов ще играе за четвърта поредна година в София, като за четвърти път получава "уайлд кард" за основната схема. През 2018 г. той отстъпи с 6:7 (8), 1:6 от поставения под №7 Жоао Соуза, а при дебюта си беше победен от Рикардас Беранкис (3:6, 6:2, 3:6).

Кузманов, Хаазе и Медведев са в третата четвърт на схемата, в която е още миналогодишният шампион Мирза Башич. Босненецът започва защитата на титлата срещу словака Мартин Клижан. Победителят от този мач ще играе във втория кръг срещу поставения под №5 Николоз Басилашвили или квалификант.

Водач в долната половина на схемата е шампионът от младежките финали на АТП Стефанис Циципас. Полуфиналистът от Australian Open почива на старта като поставен под №2, а във втория кръг ще играе с германеца Ян-Ленард Щруф и квалификант.

В тази последна четвърт на схемата се оформи изключително интригуващ двубой в първия кръг между поставения под №7 Гаел Монфис и финалиста от първото издания на "София оупън" Виктор Троицки, който получи последния "уайлд кард". Победителят от тази среща ще играе във втория кръг с Михаил Кукушкин или Ласло Джере.

Турнирът от категория "АТП 250" в София ще се проведе от 3 до 10 февруари в зала "Арена Армеец". Шампионът в четвъртото издание на надпреварата ще спечели 90 390 долара от наградния фонд и 250 точки за световната ранглиста.

Финалистът ще си тръгне с 48 870 долара и 150 точки, а достигналите до полуфиналите - по 26 990 долара и 90 точки. За участие в първия кръг се дават - 5285 долара, във втория - 8815 долара, а в четвъртфиналите - 15 335 долара.

Дневник

dariknews.bg