„Барселона" завърши наравно 2:2 с "Валенсия" в най-интересния мач от 22-ия кръг в Ла Лига. Каталунците увеличиха аванса си пред втория "Атлетико" (Мадрид) на шест точки, но "дюшекчиите" тепърва трябва да изиграят срещата си с "Бетис".
След силния мач, който направиха със "Севиля" в Купата на краля, каталунците не успяха да повторят представянето си. На висота беше само Лионел Меси, който вкара и двата гола за шампионите.

В защита "Барселона" допусна много колебания, които позволиха на Кевин Гамейро и Дани Парехо да вкарат за "прилепите".

Равенството слага точка на серия от осем поредни победи на "Барселона". Тимът все пак няма загуба в 10 поредни двубоя в Ла Лига. "Валенсия" остава на осмо място с актив от 30 точки.

Само след няколко "Барселона" приема "Реал" (Мадрид) в първи полуфинален мач в Купата на краля.

Двубоят на "Камп ноу" започна вихрено и още преди да са изтекли две минути вече имаше голово положение пред една от двете врати. Изненадващо то беше на сметката на гостите, които организираха контраатака след добра работа на капитана си Дани Парехо.

Той размени подавания с Даниел Вас и стреля от границата на наказателното поле, но Тер Стеген спаси. При добавката пък изстрел на Денис Черишев срещна левия страничен стълб.

След тази ситуация "Барселона" наложи характерния си стил с продължително задържане на топката. Каталунците обаче срещнаха проблем да стигнат близо до вратата, като гостите от "Валенсия" ги ограничаваха на около 20 метра. Футболистите на Ернесто Валверде разчитаха на удари отдалеч главно чрез Меси и Филипе Коутиньо.

Два пъти вратарят на "Валенсия" Нето беше на висота, намесвайки се отлично.

Постепенно "Валенсия" се ориентира към играта на "Барселона" и започна да действа на контраатака. В 24-ата минута гостите показаха, че имат много скорост в предни позиции и наказаха отбраната в синьо-червено.

Родриго напредна мощно през центъра и изведе в точния момент Кевин Гамейро, който плъзна топката под плонжа на Тер Стеген, за да изведе "Валенсия" напред.

Само няколко минути по-късно "Барселона" също удари греда, като това се случи след удар на Сержи Роберто.

В 32-ата минута "Валенсия" стигна до дузпа, след като Сержи Роберто повали Даниел Вас. От 11-те метра Дани Парехо стреля мощно и не остави никакви шансове на Тер Стеген – 0:2.

Гостите от "Валенсия" задържаха аванс от два гола само седем минути, след като още в 39-ата "Барселона" също получ дузпа. Левият бек Тони Лато не се ориентира и закъсня за единоборство с Нелсон Семедо, като го повали в наказателното поле.

Меси изпълни дузпата и не сгреши, стреляйки хладновкръвно.

Аржентинецът отбеляза в девети пореден мач във всички турнири (11 попадения), като това е най-добрата му форма с голове в поредни срещи от 2013 г. насам. Освен това Меси стигна и 20 гола в Ла Лига от началото на сезона.

Дузпата срещу "Валенсия" беше 50-ата вкарана от аржентинеца в Ла Лига. По този показател той става едва третият играч в историята на испанския шампионат след Кристиано Роналдо (61) и Уго Санчес (56).

На почивката Валверде реагира и пусна Жорди Алба вместо Нелсон Семедо. Това позволи на Сержи Роберто да мине на десния фланг и да балансира представянето на тима по крилата.

Още от началото на втората част "Барселона" вдигна оборотите и притисна домакините в собственото им поле. Няколко пъти защитата в бяло се пропука, но последният пас убягваше за каталунците.

След това "Барселона" разчиташе основно на удари отдалеч, както и преди почивката. При опит за центриране пък Сержи Роберто отново удари греда. Гостите отговориха с две контраатаки, като при едната от тях бяха много близо до трети гол.

Постепенно методичната игра на "Барселона" и постоянният натиск се стигна до изравнително попадение. В 64-ата минута Меси се разписа за втори път.

Защитата на "Валенсия" спря пробив на Суарес, но топката попадна във Видал, който веднага подаде към Меси. Аржентинецът без да се бави стреля през трима играчи в бяло, а вратарят Нето видя топката много късно, като само изгледа как топката влиза в мрежата му за втори път.

В заключителните 20 минути Меси стресна "Камп ноу", след като се наложи да получи медицинска помощ заради удар в бедрото. Лидерът на каталунците все пак се върна на терена.

Дневник