Уволнен на сутринта" (от англ. Sacked in the morning) - такива възгласи се чуваха на "Стамфорд бридж" в понеделник вечер, когато "Челси" загуби от "Манчестър юнайтед" с 0:2 и отпадна от ФА къп. Носителят на трофея беше детрониран и продължи да изживява трудни времена, като възгласите на феновете бяха срещу мениджъра Маурицио Сари.

Веднага след края на мача анализаторът в студиото на BBC Крис Сътън обяви гръмко, че "Сари няма да бъде мениджър на сините, когато се събуди на следващата сутрин, ако изобщо спи".

Истината е, че времето на Сари изтича, а изглежда, че за момента италианецът не намира начин да промени ситуацията. Още преди двубоя с "Юнайтед" в авторитетните британски медии се появи информация, че мениджърът има два мача на разположение, за да спаси поста си. Срещата с "червените дяволи" мина, а другия двубой с тежест е неделният финал с "Манчестър сити" за Купата на лигата.

Ще бъде ли дотогава обаче Сари все още мениджър на "Челси"?

"Смятам, че този резултат е плод просто на лош късмет. Ние нямахме никакъв шанс в срещата, защото преди почивката играхме много по-добре от съперника ни. Въпреки това ни вкараха два гола. Погледнах статистиката и видях, че сме изпратили 78 топки в наказателното поле на "Юнайтед", а те само 16. Резултатът обаче е 0:2 и това е разликата", каза Сари след срещата.

Италианецът отчете липсата на агресия като основния проблем на сините към този момент. Притеснителен за Сари е и контрастът в представянето на "Челси" в момента, сравнено с предходните няколко месеца. Италианецът стартира без загуба в първите си 12 мача и постави редица рекорди. След това обаче "Челси" се срина.

Показателно е, че след загубата от "Тотнъм" на 24 ноември на "Уембли" започна и кризата при сините. От тогава "Челси" изигра 23 мача, в които загуби осем пъти. В този период сините са отбелязали 18 гола във Висшата лига, което им отрежда девето място в тази класация, получили са 21 попадения (седми в лигата), като същевременно са втори по брой подавания (9300) и трети по притежание на топката (62.3%). Изглежда, че отборът не е достатъчно ефективен и не знае какво да прави, когато има топката в свое притежание.

След загубата от "Юнайтед" Сари беше попитан дали мисли, че футболистите разбират напълно идеите му.

"Мисля, че не напълно, защото особено през второто полувреме трябваше да боравим по-бързо с топката. Трябва ни и по-добро движение без топка. Когато има пространства, всичко опира до индивидуални действия, но често се играе срещу сгъстена защита, където е от значение движението на топката", добави Сари.

Италианецът все още вярва, че има подкрепата на своите играчи, и е уверен, че "Челси" може да излезе от настоящата ситуация. Според него това може да се случи с три или четири поредни загуби.

"Надявам се футболистите да ми вярват, но не мога да съм сигурен. Ние имаме доста добри отношения, но не това е най-важното. По-важно е да играем добре и да постигаме резултати, тогава атмосферата също е добра", завърши италианецът.

Други обаче са на мнение, че италианецът заслужава време и доверие въпреки трудния период. Бившият играч на "Манчестър юнайтед" Фил Невил вярва, че двубоят със "Сити" е ключов за италианеца. "Ако спечели трофей в неделя, това ще разсее напрежението и ще подейства много добре на отбора."

Дневник