Собственикът на "ЦСКА-София" Гриша Ганчев избра португалеца Пауло Жорже Рибейро Кардозо за ръководител на детско-юношеската школа на клуба, обявиха червените. Задачата на специалиста е след време школата да започне да произвежда български футболисти за ЦСКА.

Португалецът е избран от ръководството на клуба след "внимателен и обстоен подбор измежду няколко чуждестранни кандидати", се казва в информацията.

Ганчев се изказа критично за състоянието на школата на клуба в края октомври. Тогава той заяви, че скоро ще има промяна, като целта е да започнат да излизат таланти.

Кардозо е вторият чужденец, който клубът назначава на ключов пост. Преди ден червените представиха Кристиано Джарета за спортен директор.

Португалецът има поглед върху академията на клуба, тъй като в края на миналата година е прекарал две седмици в София, за да се запознае отблизо с работата на треньорите и представянето на формациите в съответните първенства, посочват от "Българска армия".

Според информацията Кардозо има голям опит като треньор, скаут и методист при работата с подрастващите. "Близо две десетилетия е в школата на "Спортинг" (Лисабон), където открива, тренира и помага за развитието на таланта на Кристиано Роналдо, Нани, Ерик Дайър и Рикардо Куарешма", казват червените. В последните години португалецът е работил с федерацията на Република Южна Африка, бразилския "Флуминенсе", "Ал Ахли" в Саудитска Арабия и австралийския "Мелбърн виктори".

Какво каза Ганчев за школата на клуба в интервю за "Код спорт"

"Има вариант (да се използват само чужденци за първия отбор), след като школата ни не работи. В най-скоро време ще вземем мерки и ще се чуе. Дочувам, че има и корупция, което е немислимо да се случва. Ние трябва да произвеждаме играчи. Ще вземем специалисти от чужбина, както в Ловеч го бях направил. Идваха всяка година хора от "Оксер" и работеха. Същата работа ще стане и в ЦСКА. Но досега не ни остава време. Но не може да продължава по този начин. Ние трябва да вадим български играчи".

"За година и половина-две да си довършим каквото трябва с базите и вече да търсим високо спортно майсторство, а не да ги събираме на килограм. За какво са ни? Чак на мен ми се обаждат - туй детенце, онуй детенце... Ще направим три групи U15, U17, U19 по 20 човека, които според изискванията на шефа на школата и на треньорите да са качество. Да разчитаме примерно един-двама да могат да влязат да играят в първия отбор. А другите, с които подпишем договори и тръгнат, спокойно да си играят във втората шестица на А група, във водещите отбори в Б група. Просто да създаваме играчи."

"Като се обърна по отборите и като погледна, има поне 150 мои играчи от нашата академия в Ловеч, които играят в А, Б и В група. В крайна сметка той заради това идва, да я изкара тази академия и после 10-12 години да има с какво да се прехранва".

Дневник