Копенхаген ще приеме първите три етапа в "Тур дьо Франс" през 2021 г., съобщиха организаторите. Столицата на Дания е най-северната точка, от която ще започне най-голямото колоездачно състезание в света.

"Датчаните дадоха отличен пример, като направиха велосипедите водещи транспортни средства в градските райони. Енергията, която феновете и любопитните местни ще насочат към колоездачи, последователи и зрители на Тура, със сигурност ще бъде голям източник на вдъхновение за успеха в нашето велико предизвикателство, виждайки бъдещето на велосипед", каза директорът на състезанието Кристиан Прюдом.

В последните години има тенденция първите етапи в Обиколката на Франция да се провеждат извън пределите на страната. Дания ще бъде десетата държава, от която ще започне "Тур дьо Франс", като за пръв път състезанието ще стартира в Скандинавия.

Тази година начало на Обиколката ще даде столицата на Белгия - Брюксел. Стартът на състезанието са приемали още Германия, Холандия, Англия, Ирландия, Люксембург, Монако, Испания и Швейцария.

Копенхаген е един от градовете с политика, която насърчава карането на велосипеди. Първият етап ще предложи индивидуален часовник с дължина 13 км по улиците на града. Другите етапи са равнинни и включват 190 км от Роскиле до Ниборг и отсечка от Вайле до Сонденборг (170 км).

"Това е огромна чест за Копенхаген да приеме големия старт на "Тур дьо Франс". Най-добрият град за каране на велосипед приема най-голямото колоездачно състезание в света", каза кметът на Копенхаген Франк Йенсен.

Дневник