Директорът на "Газпром нефт" Александър Дюков оглави Руския футболен съюз (РФС). Той беше избран единодушно, като беше единственият кандидат за президентския пост.

"Благодаря много за вашата подкрепа и доверие, това е важно за мен. За мен това не е само голяма чест, но и отговорност", каза Дюков по време на конгреса, цитиран от ТАСС.

По думите му предстоят трудни задачи пред руския футбол. "Заедно с вас ще действаме като отбор. Знаем какво трябва да направим и съм сигурен, че можем да се справим", добави той.

Дюков е и председател на борда на директорите на футболния "Зенит" (Санкт Петербург), като от 2008 до 2017 г. беше президент на клуба. От 2014 г. той е член на изпълнителния комитет на РФС.

Руското издание на "Форбс" го постави на 191-о място по богатство в страната за 2018 г. Състоянието му се оценява на 500 млн. долара. Той държи 0.0053% от акциите на "Газпром нефт", посочва ТАСС.

Ключова роля в РФС дълго време имаше Виталий Мутко, който беше и министър на спорта. Той беше президент на футболния съюз от 2005 до 2009 г., а след това от 2015 до 2018 г., когато слезе от поста под натиска заради разкритията за държавно подкрепяна система за допинг в руския спорт. След това начело на РФС временно застана Сергей Прядкин.

Дневник