Спортният министър Красен Кралев получи отличие за успешно развитие на ски спорта в България. Той беше награден от председателя на Българската федерация по ски Цеко Минев по време на официалното откриване на Световната купа в Банско.

Кралев получи специален сребърен медал с частично позлатяване, изработен по повод десетата годишнина от провеждането на първите стартове от Световната купа в българския курорт.

По време на събитието бяха отличени още двама души - носителят на Големия кристален глобус за последните седем години Марсел Хиршер и водещият български състезател в алпийските ски Алберт Попов. Те получиха почетния знак на община Банско за принос в популяризирането на курорта в световен мащаб.

Топ дестинация

Откриването премина с традиционните благодарности, в основната на които бяха Кралев, Минев и кметът на Банско Георги Икономов. Спортното министерство отпусна 1 милиона лева за провеждането на кръг от Световната купа.

"Много съм щастлив, че за поредна година Банско посреща световния ски елит. Това показва какво е мястото на нашия курорт на световната карта - и на спорта, и на туризма", заяви Кралев по време на церемонията на площада в Банско.

По думите му "няма никакво съмнение, че Банско е топ дестинация, която може да провежда състезания от най-висок ранг". Спортният министър призова за благодарност към организаторите на събитието. "Нека да благодарим първо на кмета Икономов на председателя на Българската федерация по ски Цеко Минев."

От своя страна Минев благодари на спортното министерство за подкрепата. "Доказахме, че сме едни от най-големите в света на белите спортове с тези три състезания", допълни той.

Същите, но не съвсем

"Здравейте, приятели на Банско, на планината и на ските. Десет години от (провеждането на) първата Световна купа и ние пак сме тук. Може би сме същите, но не съвсем", обърна се кметът на Банско Георги Икономов към присъстващите на официалното откриване.

По думите му организационният екип получава все по-голямо признание по света. "Доста по-опитни сме, с много по-голямо самочувствие и с много повече признание. Най-вече от чужбина", отчете той.

"Да не забравяме, че за пръв път имаме три старта в мъжките ски. Това е поредното голямо признание и за града домакин, и за федерацията по ски", допълни Кралев.

Световната купа по ски алпийски дисциплини се завърна в Банско след пауза от четири години. За последното българският курорт беше домакин на два старта при жените през март 2015 г.

Дебютът на Световната купа в Банско беше през 2009 г. с три състезания при дамите. През 2011 г. курортът посрещна за пръв път звездите на мъжките ски. Година по-късно имаше състезания както при мъжете, така и при жените.

Стартове от Световната купа ще се проведат в Банско и през следващите две години. На 25 и 26 януари 2020 г. ще има две състезания при жените, а на 27 и 28 февруари 2021 г. - две при мъжете. Веднага след това - между 1 и 10 март - Банско ще приеме световното първенство в алпийските ски до 20 г.

Напред с късмет

В пожеланията си Красен Кралев акцентира върху необходимостта от късмет, тъй като уменията и възможностите са налице - и на Алберт Попов, и на българския народ. 21-годишният българин ще направи дебют в старт за Световната купа на родна земя. Той ще участва в гигантския слалом в неделя.

"Много съм щастлив, че мъжкото присъствие тук, в Банско, съвпада с най-силния сезон на Алберт Попов. Нека да му пожелаем изключително голям късмет, защото той майсторството и талантът си ги има. Късмет в утрешните стартове, за да може да се зарадваме на едно добро каране на нашия най-добър български алпиец", каза Кралев.

"Бъдете живи и здрави. Бог да пази България и все така с късмет и упоритост да вървим напред", завърши спортният министър, след като обяви Световната купа в Банско за открита.

При едно от излизанията на Кралев на сцената водещият на церемонията направи грешка и го представи като "президента". "Все още не", пошегува се спортният министър с кариерното си развитие.

Дневник