"Левски" спечели и второто дерби с ЦСКА през сезона в Първа лига. На стадион "Васил Левски" сините излъгаха червените след автогол на Стивън Перейра в добавеното време на първото полуреме.

Мачът очаквано предложи много нерви, единоборства и спорни положения. В едно от тях Едвин Джеси беше изгонен с директен червен картон три минути преди гола.

С победата "Левски" изравни ЦСКА на второто място. Двата отбора имат по 48 точки, като изостават с пет от водача "Лудогорец". Преднината на шампионите беше съкратена драстично, след като тимът от Разград влезе в серия от три поредни мача без победа.

И през първия полусезон двубоят между двата отбора беше решен след автогол. Тогава "Левски" стигна до победата с попадение, при което топката се отби във вратаря на ЦСКА Витаутас Черниаускас.

Двата тима бяха изправени пред много проблеми преди началото на мача. Валери Божинов не попадна в групата на сините, като атаката поведе голмайсторът на Първа лига Станислав Костов. ЦСКА имаше проблеми в защита, където по фланговете стартираха младия Иван Турицов, а отляво - Перейра.

Още в началото ЦСКА отправи опасен удар, който рикошира в играч на сините и излезе в корнер. След последвалия ъглов удар Джеси опита да изненада Николай Михайлов, стреляйки директно към вратата, но стражът на сините се намеси и изби.

"Левски" отговори с няколко бързи контраатаки, като играта на сините се органичаваше с повече действия по фланговете. Тимът обаче рядко достигаше близо до вратата на червените. Костов остана изолиран, а сините стигнаха до един удар от далеч на Мариани.

ЦСКА продължи да бъде по-опасен, като Али Соу се озова на отлична позиция. Гамбийският нападател стреля от малък ъгъл, но Михайлов спаси. Именно Соу продължи да бъде голямата опасност за защитата на сините. Няколко пъти той се измъкваше зад гърба на отбраната, като Давид Яблонски и Нуно Рейш така и не намираха добрата дистанция, от която да го пазят.

След средата на първата част острите влизания зачестиха, като реферът Вълков трябваше да удържа играчите без картони. Няколко пъти съдията предпочете да говори дълго с футболистите, вместо да бърза с официалните предупреждения.

В края на първата част проблемите на ЦСКА се увеличиха, след като Евандро получи контузия и беше заменен. На мястото му се появи Рафаел Енрике. Контузия получи и Михайлов, който падна на тревата заради мускулни болки. Въпреки това вратарят на сините продължи.

В последните няколко минути на терена стана горещо заради спорни решения на рефера Вълков. В 44-ата минута той реши да изгони Джеси с директен червен картон. Ганаецът се бореше за топката с Иван Горанов, като капитанът на сините падна на тревата.

В крайна сметка Горанов получи жълт картон, а Джеси спорно беше изгонен след консултация с помощника си от близката страна. Също така и резервните играчи на "Левски" веднага скочиха.

Само две минути след ситуацията с Джеси "Левски" успя да поведе. Паулиньо се отскубна на левия фланг от Турицов в ситуация, която много приличаше на тази с червения картон.

Бразилецът центрира към Станислав Костов, но вместо това защитникът на ЦСКА Стивън Перейра си вкара автогол. Националът на Кабо Верде се намеси комично и от около три метра с удар с глава не остави никакви шансове на вратаря си Черниаускас.

След 45 минути сините поведоха без дори да имат точен удар към вратата на ЦСКА. Преди автогола футболистите на Георги Дерменджиев имаха само два удара, които минаха покрай целта. ЦСКА имаше два точни изстрела.

Втората чaст започна с отлична възможност за "Левски", която беше и първата реална голова опасност за сините. Николай Бодуров сгреши, подарявайки топката на Мариани, но ударът на швейцареца беше блокиран от Черниаускас. При добавката на Костов от границата на наказателното поле топката беше избита пред самата голлиния от Чорбаджийски.

С човек повече "Левски" не успя да наложи трайно преимущество. Сините създаваха малко опасности, като при едно от тях Райнов стреля неточно след индивидуален пробив. Постепенно играта се изнерви, като съдията даде четири жълти картона в рамките на 13 минути.

Невнимателността на бранителите на "Левски" можеше да доведе до изравняване на резултата. След изпълнение на корнер Соу игра с глава на близката греда, като топката стигна до Бодуров, който стреля неточно. По-късно защитникът на ЦСКА поучи травма и напусна принудително.

В края на мача Михайов спаси "Левски". Жоржиньо беше изпуснат от защитата, проби скоростно и стреля от малък ъгъл. Вратарят на сините се намеси и отби с една ръка в, а впоследствие улови топката след корнера.

Дневник