Манчестър сити" защити трофея си в Купата на Лигата, триумфирайки с отличието за втора поредна година. "Гражданите" надвиха "Челси" след изпълнение на дузпи, след като в редовното време голове не паднаха – 0:0.

При изстрелите от 11-те метра "Сити" се наложи с 4:3. За "Челси" при дузпите пропуснаха Жоржиньо и Давид Луиз. Преди дузпите имаше скандал, след като Кепа Арисабалага отказа да излезе от терена, в момент, когато Маурицио Сари искаше да го смени.

За пръв път в историята си "гражданите" защитават трофей, който са спечелили в предходния сезон. Купата е общо четвърта за мениджъра на тима Пеп Гуардиола начело на "гражданите". "Сити" се бори на всички четири фронта през настоящия сезон.

Купата на Лигата е общо шеста в историята на "Сити" и четвърта в последните шест години. Тимът има и един загубен финал. "Челси" остава с пет трофея, губейки за трети път.


"Челси", който само преди две седмици беше загубил с 0:6 от "Сити" в мач за първенство, в който записа най-тежката загуба в историята си, подходи много внимателно в срещата. Маурицио Сари беше поставил много близо играчите си, като не искаше да оставя празни пространства.

Сините започнаха без типичен централен нападател, като в предни позиции местата си разменяха Азар, Педро и Уилиан.

"Сити" беше с всичко най-добро, като единствено Джон Стоунс не игра заради травма.

В първите 45 минути "Челси" имаше притежание от едва 33%, което остави играчите в тъмносиньо далеч от вратата на Едерсон. Те отправиха едва един удар, който беше неточен. Няколко пъти Азар се измъкна зад защитата, но това беше в зони около крилата, където реално белгиецът не представляваше заплаха.


"Сити" отговори с трайно притежание на топката и постоянно присъствие пред наказателното поле на лондончани. Това обаче не носеше успех, като много рядко играч на "гражданите" преодоляваше съперник с топката в крака.

Футболистите на Гуардиола действаха по-бавно. В повечето случаи те центрираха топката към Серхио Агуеро, който нямаше шанс срещу високите Давид Луиз и Антонио Рюдигер.

Единственият точен удар за "гражданите" преди почивката дойде в 43-ата минута. Тогава Николас Отаменди засече центриране, но без да застраши сериозно стража на "Челси" Арисабалага.

Един шанс се откри и пред Агуеро.

На почивката Гуардиола предприе промяна, заменяйки Аймерик Лапорт с капитана Венсан Компани. Белгиецът се появи на терена едва за четвърти път през 2019 г., след като дълго време лекуваше контузия.

"Сити" продължи да доминира по отношение на притежанието на топката и макар че обсади "Челси", така и не намери пролука. Няколко пъти последното подаване убягваше на "гражданите". Активността на крайните защитници принуждаваше "Челси" да стои трайно в собствената си половина.


Тимът на Гуардиола все пак стигна до гол, но той правилно беше отменен заради засада на Агуеро. Аржентинецът се оказа зад отбраната след пас на Отаменди. Все пак реферът Джонатан Мос се допита и до системата за видеоповторения (VAR).

В 66-ата минута пред "Челси" се откри най-добрия шанс за тима. След скоростна контраатака Азар се измъкна отляво и центрира остро в наказателното поле, но връхлитащият от втора позиция Н’Голо Канте прати топката над вратата.


Всичко случващо се на терена оголи "Сити" в защита и "Челси" беше на път да се възползва. В 75-ата минута Педро се засуети пред вратата на "гражданите" и избра да подава вместо да стреля при изгодна ситуация.

Гол в редовното време не падна и така се стигна до допълнителни 30 минути. В първото продължение от 15 на терена се появи Гонсало Игуаин, но и това не промени играта на "Челси". Действията на терена бяха съсредоточени в централната зона, като преоблдаваше битката.

В началото на второто продължение пред "Сити" се откри отличен шанс за гол, но Агуеро не успя да преодолее Кепа Арисабалага. В 28-ата минута от продълженията Агуеро отново пробва рефлекса на испанския страж, но той се справи.

Точно преди изпълнението на дузпите се стигна до нерви в лагера на "Челси". Реши да смени Кепа преди дузпите и да пусне Вили Кабайеро, но титулярният страж отказа да излезе. Това доведе до гневни изблици на мениджъра на сините.

Жоржиньо беше първият изпълнител на "Челси" и започна с несериозно изпълнение, стреляйки слабо по тревата, като Едерсон без проблем спаси.

Последваха точни изпълнения на Гюндоган, Аспиликуета, Агуеро и Емерсон, но при третата дузпа на "Сити" Кепа се прояви. Той спаси изстрел на Лерой Сане.

Веднага след това обаче Давид Луиз уцели страничния стълб. Бернардо Силва даде предимство на "Сити" с точен удар в центъра на вратата, Азар също се разписа, но накрая Стърлинг донесе купата във витрината на "Сити".

Дневник