България има най-лошата футболна инфраструктура от четирите държави, които се обединяват в обща кандидатура за домакинства на Евро 2028 и световното по футбол през 2030 г. Това е мнението на президента на Българския футболен съюз (БФС) Борислав Михайлов.

Той беше домакин на среща между министрите на спорта и президентите на футболните съюзи на България, Гърция, Сърбия и Румъния. На нея продължи обсъждането на меморандум, който да утвърди намерението за съвместни кандидатури за двете големи събития във футбола.

Министърът на спорта Красен Кралев каза, че на следващата среща в Солун ще се обсъждат детайли за инфраструктурата и за това с кои градове ще се кандидатства. По думите му единствените възможности за България са свързани със София, Пловдив, Варна и Бургас, тъй като само те могат да се справят с изискванията за стадиони и хотели.

"Мен като президент на футболния съюз най-много ме интересуват стадионите, защото ние нямаме един нормален стадион, на който да провеждаме мачове. Дори и "Васил Левски". Дано да спечелим с една от двете кандидатури, но и да не спечелим, тези проекти остават за цялото общество и за нашите деца", каза Михайлов.

И добави: "Колкото и да ми е неприятно, ние сме най-зле. Така че се надяваме да успеем, за да могат да бъдат построени четири стадиона".

Кралев заяви, че все още не е изготвена оценка за това колко ще струва на България кандидатстването. Той подчерта, че и четирите страни имат политическа подкрепа от най-високо ниво.

"Мога да ви уверя, че всички правителства са взели този проект на сериозно. Преди да представим конкретика за цялата инфраструктура, която трябва да бъде изградена, всяка страна е направила съответните стъпки да приведе инфраструктурата си в положение, което да е максимално адекватно на двата проекта. Относно магистралите - аз съм убеден, че до тогава магистрала "Хемус" ще бъде завършена. Много малко остава за завършване на връзката между София и Белград. Също малко работа остава и да направим връзката между София и Атина", каза Кралев.

По думите му четирите държави се готвят и за други проекти за общи домакинства в спорта. През 2021 г. те ще приемат европейското по волейбол за жени.

Дневник