Надеждите на Испания да получи подкрепа от УЕФА при кандидатстването за домакинство на световното първенство през 2030 г. получиха политически удар.

Европейската футболна централа лиши иберийската страна от домакинството на квалификационни мачове за континенталния шампионат за юноши до 17 години. Причината е отказът на Испания да признае националните символи на Косово.

Испания трябваше да посрещне мачовете от група 5 на последния квалификационен кръг. В групата освен Косово са Украйна и Гърция, а срещите са насрочени за 25, 28 и 31 март. Те обаче няма да се проведат според първоначалния план, а ще се играят на неутрален терен - в швейцарския град Нион, където е седалището на УЕФА.

От европейската централа съобщиха, че са решили да преместят мачовете от валенсианските градове Бенидорм и Алкой, защото "националните символи на Косово - флаг и химн - не са признати от испанското правителство".

Испания е една от петте страни-членки на Европейския съюз, които не признават Косово за независима държава. Другите четири са Словакия, Кипър, Румъния и Гърция. Тъй като и Украйна не я признава, УЕФА е решила да проведе мачовете на неутрален терен.

Друг испански град - Билбао, ще е един от 12-те домакина на паневропейското първенство през 2020 г. Косово има шанс да се класира за шампионата, след като стигна финалните плейофи в най-долната дивизия на Лигата на нациите.

През ноември под натиск от Международния олимпийски комитет (МОК) испанското правителство обяви, че ще разреши на косовски спортисти да се състезават под собствен флаг и химн.

МОК обяви, че ще поискa от международните федерации да не провеждат състезания на испанска територия, докато не бъде решен въпросът. Повод за ултиматума беше провелото се в началото на ноември световно първенство по карате в Мадрид. Косовските спортисти бяха допуснати до участие, но трябваше да се състезават под неутрален флаг и химн. Въпросът с футболните срещи обаче остава нерешен.

Испания планира съвместна кандидатура с Португалия и Мароко за световното през 2030 г. Засега желание да организират шампионата имат още две общи кандидатури - южноамериканска (Уругвай, Аржентина, Парагвай и Чили) и балканска (България, Гърция, Сърбия, Румъния).

Дневник