ФИФА направи следващата стъпка в засилване на влиянието си в електронните спортове със създаването на световен виртуален турнир за национални отбори. Състезанието еNations cup е част от осемте големи надпревари в глобални серии на футболния симулатор FIFA 19.

Представители в турнира ще имат 16 държави от шестте конфедерации, като всяка страна ще изпрати по двама състезатели. Поканените отбори предстои да бъдат обявени, а избраните нации ще могат да проведат вътрешно състезание за определяне на участниците в надпреварата.

"Обвързването на асоциациите със специален турнир на нациите е още една съществена и вълнуваща стъпка за ФИФА и развитието на футбола в електронните спортове в световен мащаб", каза Луис Висенте, директор по иновациите във ФИФА.

"И още повече засилване на ангажираността на феновете и играчите по света, както и позволяване на асоциациите да развият и ускорят програмите и състезанията в техните държави", допълни Висенте за новия турнир, който ще се състои за пръв път на 13 и 14 април.

Турнирите в глобалните серии на FIFA 19 носят точки за класиране на световното първенство, който е най-големият футболен форум в електронните спортове. Най-постоянните състезатели ще се класират за надпреварата в края на август.

През 2018 г. виртуалното световно първенство имаше огромен успех за ФИФА. Намеренията на организацията са да улови вълната от интереса към електронните спортове, които имат предпоставки скоро да се превърнат в бизнес за милиард долара.

Дневник