Тежка катастрофа на Себастиан Фетел беляза шестия ден от предсезонните тестове във Формула 1 на пистата "Каталуня" край Барселона. Германският пилот на "Ферари" разби своя болид SF90 в предпазната стена, излитайки от трасето с висока скорост.

Заради проблемите от "Ферари" не успяха да възстановят болида и Фетел завърши деня с едва 40 обиколки.

Инцидентът с германеца се случи в сутрешната сесия, като той изгуби контрол на излизане от трети завой, докато караше с висока скорост. От Скудерията опрделиха причината за катастрофата като "механичен дефект".

"Имаше някакъв проблем отпред вляво, което не ми позволи да имам контрол върху болида. Усетих, че вече не управлявам и просто нямаше как да избегна сблъсъка. Ще трябва много внимателно да видим каква е причината, както ние на трасето, така и хората в завода в Маранело", каза Фетел пред журналисти на пистата.

Четирикратният световен шампион все пак добави, че болидът е много добър и катастрофата не променя с нищо впечатленията му от SF90. Германецът започна силно първата част от тестовете през миналата седмица. Фетел ще седне още веднъж зад волана, като ще пилотира в последния ден от изпитанията на 1 март.

Дълго време механиците оглеждаха проблемите по болида, а техническият директор Матия Биното добави, че ще бъде направена пълна ревизия на охлаждането на SF90. От екипа обаче ще възстановят болида за следващия ден от изпитанията.

Най-бърз в поредния ден беше Карлос Сайнц с "Макларън". Испанският пилот направи 130 обиколки, а най-добрата от тях беше 1:17.144. Той беше по-бърз с почти седем десети от мексиканеца Серхио Перес ("Рейсинг пойнт"). Фетел остана трети на 1.051 секунди зад Сайнц.

По-назад бяха Кими Райконен, Ромен Грожан, Макс Верстапен и Даниил Квят. Пилотите на "Мерцедес" Валтери Ботас и Люис Хамилтън отново разделиха времето през деня, като наблегнаха на търсене на настройки и изпитание на новото предно крило.

Съотборниците в "сребърните стрели" останаха осми и девети на 1.797 и 1.799 зад Сайнц. Финландецът завъртя 74 обиколки, а световният шампион Хамилтън 102. Ден по-рано от "Мерцедес" имаха проблем с двигателя.

Дневник