Бидоните са сред най-важните аксесоари за професионалните колоездачи, тъй като в дългите състезания постоянното хидратирането е нужно. Често в състезания преди ключовите моменти или тежките изкачвания състезателите се освобождават от ненужния товар, за да не им тежи.

Това обаче ще се промени и беразборното хвърляне на бидони край пътя ще се прекрати. Това обяви Международният колоездачен съюз (UCI) след събранеито на Техническата комисия преди откриващия уикенд в еднодневните състезания. Колоездачите бяха предупредени, че в предстоящите надпревари Омлуп Хет Нюсблад и Кюрне – Брюксел – Кюрне, глобите са хвърлени бидони се увеличават. Дотук санкцията беше между 200 и 500 швейцарски франка, но сега скача до 1000.

"Хвърлянето на бидони в каналите или оставянето на отпадъци на шосето вече не е приемливо. Не и във времето, в което живеем. Трябва да спрем състезателите, които изхвърлят отпадъците си, където им падне. Трябва да спрем и тези, които хвърлят бидоните си във въздуха веднага, след като са били до сервизната си кола", каза техническият комисар на UCI Филип Мариен, който ще следи за реда в първите два старта през уикенда.

От Международният колоездачен съюз добавят, че със санкции са професионалистите искат да наложат стандарти сред всички останали колоездачи. В стартовете ще се обособява специална зона около 20 км от финалната линия, в която отпадъците ще бъдат изхвърляни на места, където ще има пунктове за тяхното мигновено събиране. В някои състезания това вече беше изпробвано и работи.

Олимпийският шампион Грег Ван Авермет (ССС) приветства промените. "Това е много хубаво. Знам, че аз и много мои колеги просто прибираме обратно отпадъците в джобовете на фланелките ни и ги хвърляме чак в обособената зона".

Темата за екологията в професионалното колоездене е отдавна засегната. Австралийският тим "Мичълтън Скот" преди носеше името "Грийн Едж" и лобираше за опазване на околната среда. Американският състав "Едюкейшън фърст Драпак" използва в някои състезания електромобили, а британският "Скай" въведе фланелки от рециклирана пластмаса, събрана от океаните. По този начин беше насърчена кампания за изчистване на океаните от пластмасови отпадъци.

Дневник