Преследването между лидерите във Висшата лига "Ливърпул" и "Манчестър сити" продължава и след мачовете от 28-ия кръг в шампионата, в който и двата тима постигнаха победи. Мърсисайдци остават начело със само точка повече от "гражданите" - 69 срещу 68.

Тимът на Юрген Клоп постигна една от най-убедителните си победи през сезона, надигравайки с 5:0 гостуващия "Уотфорд". "Сити" беше на другия полюс, като спечели само с 1:0 срещу "Уест Хем" на своя "Етихад".

Съставът на Клоп изкова победата още до 20-ата минута, когато поведе с две попадения. И при двата случая точен беше Садио Мане след асистенции на десния бек Трент Александър-Арнолд. В първата ситуация в деветата минута сенегалецът вкара с глава, а след това с ефектен удар с пета, когато беше с гръб към вратата.

Гостите от "Уотфорд" не бяха на висота и след почивката продължиха да инкасират голове. В 66-ата минута Дивок Ориги вкара след подавне на левия защитник Робъртсън, но това не беше всичко.

В последните 11 минути централният бранител Върджил ван Дайк вкара два гола. Той се разписа след центрирания на двамата крайни защитници - Александър-Арнолд и Робъртсън.

С трите си асистенции в срещата Александър-Арнолд стана най-младият футболист в историята на Висшата лига, който го постига в рамките на един мач. Англичанинът е едва на 20 години и 143 дни.

Другият претендент за титлата "Манчестър сити" беше видимо изморен от 120-те минути и финала за Купата на лигата, който игра с "Челси", което се отрази на качеството на играта. Макар Пеп Гуардиола да направи промени шестима от титулярите от неделя, играха отново от първата минута.

Срещу себе си "гражданите" срещнаха отбор, който беше добре организиран и единствената му идея беше да не загуби на "Етихад". През първите 45 минути "Уест Хем" не отправи нито един удар към вратата, било точен или неточен. Гостите от Лондон имаха притежание на топката от едва 22%.

След почивката Гуардиола смени фланговете си играчи и от там дойде голямата заплаха. Резервата Бернардо Силва спечели дузпа в 59-ата минута, когато беше повален от Фелипе Андерсон.

Зад топката застана Серхио Агуеро, който се разписа в долния ляв ъгъл на вратаря. Аржентинецът вече има 18 попадения във Висшата лига и излезе начело в листата на реализаторите.

В дербито на кръга "Челси" победи "Тотнъм" с 2:0 и завърза още повече битката за топ 4. Педро откри за сините в 57-ата минута, а шест минути преди края Киърън Трипиър си вкара автогол.

Другите два претендента за място в четворката "Арсенал" и "Манчестър юнайтед" също спечелиха. "Артилеристите" разгромиха с 5:1 "Борнемут" с два гола на Месут Йозил, по един на Лоран Косчелни, Александър Лаказет и Пиер-Емерик Обамеянг. "Червените дяволи" пък надвиха като гост "Кристъл палас" с 3:1 с два гола на Ромелу Лукаку и един на Ашли Йънг.

Така четирите тима са събрани в едва седем точки. "Тотнъм" остава трети с актив от 60, "Арсенал" е след него с четири по-малко, а "Юнайтед" има 55. "Челси" е с 53, но и мач по-малко от останалите.

В събота предстои дербито на Северен Лондон между "Тотнъм" и "Арсенал".

Дневник