Държавната агенция във Великобритания, която е отговорна за инвестициите в олимпийските и параолимпийските спортове, обяви, че ще опита да спечели домакинство на игрите през 2036 г. Идеята е летните олимпийски игри отново да се проведат в английската столица Лондон.

За последно градът беше домакин на олимпиадата през 2012 г. Лондон има и още две домакинства – 1908 и 1948 г. Той е един от десетте града, които са били домакини на повече от едни игри (в това число влиза и Пекин, който ще е домакин през 2022–а).

Според информацията на "Лондон ивнинг стандард" кандидатурата вече има подкрепата на кмета на Лондон. Международният олимпийски комитет (МОК) обяви, че няма проблем страната да спечели и не е прекалено скоро след последното домакинство.

"Имаме прекрасни съоръжения и ще бъде много хубаво отново да приемем игрите. Все още е рано, но всички са много развълнувани", каза изпълнителният директор на агенцията Лис Никъл.

Освен плановете за домакинство на четвърта олимпиада Великобритания се цели в спечелване на класирането по медали. На последните летни олимпийски игри в Рио де Жанейро Обединеното кралство беше на второ място след САЩ.

Според плановете на държавната спортна агенция това ще изисква около 1 милиард паунда за всеки олимпийски цикъл. В момента се инвестират 550 милиона паунда за британския спорт между олимпийските игри.

Кметът на Лондон Садик Хан обяви, че иска да направи града спортната столица на света.

"Няма причина Лондон да не бъде кандидат. Лос Анджелис беше домакин през 1984 и ще приеме игрите през 2028, а Пекин имаше летни игри през 2008 и след две години ще стане първият град, който е бил домакин и на зимни. Лондон е град с наследство в спорта и сме сигурни, че хората, които живеят там, също искат игрите отново да посетят Великобритания", каза говорител на МОК пред "Ивнинг стандард".

Дневник