Министърът на младежта и спорта Красен Кралев не е успял да се пребори да запази мястото си в учредителния борд на Световната антидопингова агенция (WADA). Той е загубил от белгийския министър Филип Мойтерс в избори, съобщава "Капитал".

Кралев влезе в борда официално на 1 януари 2018 г. като представител на Европейския съюз. Въпреки изтичането на мандата му в края на годината той е имал желание да запази мястото си в организацията. Същият е бил казусът и с Мойтерс.

"След дискусии на съвета на работната група по спорт стана ясно, че и двамата са отлични кандидати с много сходни профили", заявил за "Капитал" Андрес Тобиас Рубио от генералния секретариат на Съвета на ЕС. По предложение на австрийското председателство е било организирано гласуване, а Мойтерс е спечелил с 14 на 13 гласа.

Според източници на "Капитал" Кралев се стреми към висок пост извън България. Предполага се, че дългосрочната му цел е да влезе в най-елитния клуб - Международния олимпийски комитет (МОК). България остана без член на МОК от 2005 г., когато на сесията в Сингапур беше изключен Иван Славков заради централната му роля в разобличаващия филм на Би Би Си "Да купиш игрите".

Наскоро Кралев се самоопредели като един от най-образованите и подготвени министри на спорта в Европа.

Дневник