Владимир Зографски остана на 37-мо място в първия скок и не успя да се класира за втория на състезанието на малка шанца на световното първенство в Зеефелд, Австрия. Българинът не успя да се адаптира към лошите условия и скочи само 87 метра, което му донесе 80.1 точки.

Заради силния вятър и обилния снеговалеж организаторите на четири пъти променяха стартовата позиция, а това обърка сметките и на някои от фаворитите.

Пьотр Жила (Полша), Андре Форфанг (Норвегия), Тими Зайц (Словения) и Евгений Климов (Русия) също не успяха да се класират за втория кръг. Всички те останаха извън първите 30.

Във втория кръг надпреварата се разви много интересно, като лидерът след първите скокове Рьойо Кобаяши от Япония имаше 101 метра. Във втория скок японецът беше потърпевш от лошите условия и взе само 47 точки, потъвайки до 24-о място.


Полякът Давид Кубацки обаче направи невероятен прогрес от 27-о място до върха, с което грабна световната титла с актив от 104.5 точки. Той е едва вторият представител на Полша, който печели на малка шанца след Адам Малиш през 2001, 2003 и 2007 г.

Двама състезатели разделиха второто място, като така имаше двама сребърни медалисти. Германецът Рихард Фрайтаг и представителят на домакините Филиш Ашенвалд завършиха със 103.5 точки.

Дневник