Шампионът от младежките финали на АТП Стефанос Циципас си осигури дебют в топ 10 на световната ранглиста след зрелищна победа над Гаел Монфис в полуфиналите на турнира в Дубай.

20-годишният грък изоставаше със сет и пробив, но направи обрат и спечели с 4:6, 7:6 (4), 7:6 (4) в спектакъл, продължил точно три часа.

Срещата беше изпълнена с много емоции и красиви отигравания. Циципас започна по-добре, проби рано и поведе с 3:0. Монфис обаче спечели шест от следващите седем гейма и измъкна втория сет.

Французинът реализира ранен пробив във втория сет, затвърди го и поведе с 3:1. Циципас обаче изравни при 3:3, след което измъкна сета в тайбрек. В третата част и двамата имаха доста шансове за пробив, но до такъв не се стигна.


Така победителят трябваше да бъде определен след втори пореден тайбрек. Циципас направи минипробив за 3:1 и до края беше много стабилен на начален удар, за да задържи предимството си.

Циципас записа втора победа в третия си мач срещу Монфис и взе реванш за загубата от французина в четвъртфиналите в София в началото на февруари.

В опит да спечели втора поредна титла през сезона полуфиналистът от Australian Open ще се изправи срещу победителя от мача между седемкратния шампион в Дубай Роджър Федерер и 22-годишната хърватска надежда Борна Чорич.

С класирането за финала в Дубай Циципас си гарантира изкачване до десетото място в световната ранглиста. Дори да спечели трофея, той няма да може да измести Джон Иснър от деветата позиция.

Само преди 14 месеца гръцкият тенисист се намираше под №91 в световната ранглиста.

Дневник