Ла Лига – органът на испанския футбол, който менажира професионалните дивизии в страната носи 15.7 милиарда евро на испанската икономика. Това гласи проучване на консултантската фирма "Прайсуотърхаус Купърс" (PwC), което обхваща периода в сезон 2016-17.

Икономическият ефект на Ла Лига е равен на 1.37% от брутния вътрешен продукт на Испания за същия период. Освен това футболната индустрия в страната осигурява работа на 185 хиляди души.

В сумата от 15.7 милиарда се включват 3 милиарда евро, които имат "пряко въздействие" от самите футболни клубове. Други 5.6 милиарда са "непряко въздействие" от други страни. Останалите източници са "сектори, свързани с футбола" (4 млрд. евро), както и "кетъринг, настаняване и заведения, и разходи на феновете" (3.1 милиарда).

За пръв път Ла Лига и "Прайсуотърхаус Купърс" публикуваха доклад през 2014 г., който обхващаше периода през сезон 2012-13. Тогава икономическият ефект беше 7.6 милиарда евро. Сега увеличението е над два пъти.

Докладът заключва, че заетостта, свързана с футболната индустрия в страната, се е увеличила с 28%, сравнена с предходното изследване.

"Всичко това потвърждава огромното финансово и социално значение на професионалните клубове в Испания. Виждаме последствията от добре обмислени решения за всичко, което засяга индустрията, толкова важна за едно общество", каза президентът на Ла Лига Хавиер Тебас.

Дневник