Американката Микаела Шифрин вече е трикратна носителка на Големия кристален глобус в Световната купа по ски алпийски дисциплини. Американката е недостижима на върха в класирането и на теория, след като два от стартовете в курорта Сочи бяха отменени.

Силни снеговалежи, които не спират от няколко дни отмениха спускането, а впоследствие и един от стартовете в супер-Г. За неделя е предвиден друг супергигантски слалом, за който организаторите ще се опитат да изчистят пистата "Роза Хутор".

При оставащи седем старта, заедно с този в Сочи, Шифрин има 1794 точки срещу 1075 за Петра Влъхова. Дори да не участва в нито едно състезание до края на сезона американката не може да бъде изпреварена.

През този сезон Шифрин спечели 14 от стартовете, с което изравни рекорда на легендата Френи Шнайдер за най-много успехи в рамките на една състезателна година. До края на сезона тя има шанс да подобри това постижение.

Американката, която на 13 март навършва 24 години, има 57 победи в своята кариера. Тя се изравнява с Шнайдер, Яница Костелич и Петра Кронбергер, които също са печелили Големия кристален глобус по три пъти.

С повече са единствено Анмари Мозер-Прьол (6) и Линдзи Вон (4).

Шифрин има и шест малки глобуса в дисциплината слалом.

Дневник