Роджър Федерер вече има 100 титли в професионалната си кариера, след като спечели турнира от сериите АТП 500 в Дубай. Маестрото надви гръцкия талант Стефанос Циципас с 6:4, 6:4 в красив двубой, който се превърна във фестивал на красивия тенис.

Носителят на 20 титли от Големия шлем се нуждаеше само от от 70 минути, за да стигне до успеха. Той вече има осем титли от турнира в Дубай.

Маестрото е и едва вторият вторият тенисист със 100 или повече титли. Пред него е единствено Джими Конърс със 109.

Швейцарецът взе първа победа над Циципас във втория мач помежду им. Федерер на практика си върна за поражението на Australian Open гръцкият тенисист спечели с 6:7 (11), 7:6 (3), 7:5, 7:6 (5).

Титлата е първа за Федерер през 2019 г. и първа от миналия октомври, когато 37-годишният тенисист триумфира в родния си град Базел.

"Не мислех толкова за титла №100, защото не исках да се разсейвам. Това обаче беше малко трудно, защото напоследък много се акцентира на всичко това", каза Федерер след срещата. "Мисля, че играх добър тенис и това е най-важното".

Турнирът в Дубай е един от най-успешните за Федерер, като той има повече титли единствено в Базел и Хале (по девет). Осем титли Маестрото има и от "Уимбълдън".

В кариерата му 46 от титлите идват на твърда настилка на открито, 23 са в зала, а 18 на трева. Други 11 са на клей кортове, а два на килим. Общо 33 от титлите му дойдоха след като Федерер навърши 30-годишна възраст.

"Не знам дали Циципас е бил роден, когато аз спечелих моята първа титла. Радвам се, когато виждам толкова млади момчета, нека те да получават повече шансове. Тенисът е в добри ръце", каза още Федерер.

Пет от титлите, които е спечелил Федерер идват с победа срещу първия в ранглистата. Общо 66 от победите му във финали пък са, когато той е действащ №1 в света. Маестрото е побеждавал 67 по-млади опоненти, а 25 от тези, с които се е изправял във финални мачове вече не са действащи тенисисти.

Общо 15 от титлите му пък идват след първи загубен сет. Маестрото е триумфирал и в 19 различни страни.

Федерер завърши двубоя с шест аса и без да допусне нито една двойна грешка. Той сервираше много стабилно през целия мач, като даде само две точки за пробив на Циципас, но ги защити отлично.

От своя страна гръцкият тенисист беше изморен от полуфинала с Гаел Монфис. Той се бореше на корта, но допусна пробив още в първия гейм на срещата. След това Федерер нямаше проблеми да поведе с 6:4.

Във втория сет резултатът се движеше гейм за гейм до 4:4. Тогава обаче Федерер реализира пробив в ключов момент, а след това със гейм на нула затвори и срещата.

Дневник