"Барселона" направи решителна крачка към спечелването на втора поредна титла в Ла Лига след победа в "класико" над "Реал" (Мадрид) с 1:0. Каталунците взеха втори пореден успех над големия си съперник в рамките на три дни, при това отново на негов терен - на "Сантяго Бернабеу".

След разгрома с 3:0 в средата на седмицата, този път "Барселона" вкара само един гол, но отново не допусна. В герой за каталунците се превърна Иван Ракитич, който вкара единствения гол в 26-ата минута.

Победата е четвърта поредна за "Барселона" на "Бернабеу" в срещи от първенството. Във въпросните срещи головата разлика е 11:2 в полза на каталунците. За последно "Реал" спечели на свой терен през 2014 г.

С успеха в Мадрид серията без загуба на каталунците в "класико" вече е осем поредни срещи и шест само в Ла Лига. В общия баланс между двата тима "Барселона" вече е начело с 96 победи срещу 95 за "Реал".


При оставащи 12 мача до края на сезона "Барселона" води с 12 точки пред "Реал" и 10 пред втория в таблицата "Атлетико" (Мадрид). "Дюшекчиите" са и с мач по-малко, като играят в неделя. "Барселона" е непобеден в 14 поредни срещи.

Двубоят не беше зрелищен, но с много зряла игра и отлични действия, "Барселона" си взе необходимото. Футболистите на Ернесто Валверде ограничиха "Реал" в офанзивен план, като мадридчани отправиха едва три точни удара за 90 минути.

Само 72 часа след срещата за Купата на краля между двата тима, треньорите Сантяго Солари и Ернесто Валверде направиха минимален брой промени. Аржентинецът върна в титулярния състав Тибо Куртоа и Гарет Бейл вместо Кейлор Навас и Лукас Васкес. В "Барселона" промяната беше влизането на Артур вместо Нелсон Семедо.

От самото начало на срещата каталунците бяха много активни. Те наложиха типичния си стил със задържане на топката, докато "Реал" беше колеблив. В действията на футболистите в бяло си личеше и напрежение.

Първият много добър шанс все пак се откри пред домакините, но удар на Карим Бензема мина встрани от вратата. След това Лионел Меси беше близо до откриване на резултата в 19-ата минута.

Аржентинецът се движеше много и за разлика от срещата за Купата доста по-често търсеше топката пред наказателното поле, а не в центъра на терена, за да организира отбора си.

В 26-ата минута "Барселона" откри след прекрасно изпълнение на Иван Ракитич. Хърватинът направи двойно подаване със Сержи Роберто и изскочи сам срещу Куртоа. Ракитич се приближи максимално и хладнокръвно копна топката над плонжа на белгийския вратар.

За крайния бранител Сержи Роберто това беше шеста асистенция в мачове срещу "Реал" (Мадрид). В "класико" през последните 16 сезона единствено Меси с девет, е асистирал за повече попадения.

След гола "Реал" се активизира и осъществи натиск. Винисиус беше много активен, но често се увличаше в индивидуални действия и губеше топката. До почивката футболистите в бяло отправиха общо 10 удара, но само един от тях беше точен, с което не затрудни сериозно Марк-Андре тер Стеген.

По-доброто положение беше на другата врата, където Меси не се възползва от шанс, който му се откри.

В самия край на първата част Серхио Рамос удари без топка Меси, но съдията Ундиано Майенко даде край на полувремето и не отсъди нищо.

Второто полувреме започна с нова размяна на няколко ситуации пред двете врати. Действията на "Реал" се свеждаха до пробиви отляво на Винисиус, който продължи да бъде много активен. Останалите в бяло сякаш не подкрепяха достатъчно бразилеца, като усилията му останаха напразни.

В 56-ата минута Тер Стеген направи ефектно спасяване срещу Винисиус. Само четири по-късно след нов негов пробив се стигна само до корнер.

Атаките, в които се впусна "Реал", оставиха празни пространства в защитата на домакините. Няколко пъти Усман Дембеле отляво не успяваше да завърши контраатаки. Последният пас убягваше на каталунците, като Меси и Суарес се разминаваха с топката.

В заключителните минути Меси можеше да се разпише, но негов техничен изстрел премина на сантиметри от гредата.

Дневник