Паметната седмица за изключително талантливия, но винаги непредвидим Ник Кириос завърши по мечтан начин. 23-годишният австралиец победи шампиона от финалите на АТП Александър Зверев с 6:3, 6:4 и спечели турнира от категория "АТП 500" в Акапулко.

Кириос започна надпреварата като №72 в световната ранглиста. Той се представяше разочароващо от началото на сезона, като имаше само две победи и отпадна рано в предишните си три турнира - втори кръг в Бризбейн (загуба от Жереми Шарди), първи кръг на Australian Open (загуба от Милош Раонич) и втори кръг в Делрей Бийч (загуба от Раду Албот).

Австралийският тенисист обаче направи забележително представяне на кортовете в Акапулко. По пътя към петата титла в кариерата си той постигна пет поредни победи, включително срещу тримата най-високо поставени в турнира.

В първия кръг Кириос се справи с италианския ветеран Андреас Сепи - 6:3, 7:5. След това австралиецът спечели три маратонски битки, изпълнени с драма и обрати. Във втория кръг той шокира поставения под №1 Рафаел Надал - 3:6, 7:6 (2), 7:6 (6), след като спаси три поредни мачбола при 3:6 в решаващия тайбрек.

След двубоя носителят на 17 титли от Големия шлем обвини Кириос в неуважение към публиката, съперниците и себе си. Австралиецът отговори, че няма желание да слуша, защото всеки е различен, а испанецът не знае нищо за него.

В четвъртфиналите Кириос се пребори с носителя на три титли от Големия шлем Стан Вавринка - 7:5, 7:6 (3), 6:4. Последва още един инфарктен успех - 7:5, 5:7, 7:6 (7) срещу поставения по №2 Джон Иснър, за да се стигне до триумфа срещу Зверев във финала.

"Чувството е страхотно. Не очаквах да спечеля днес. Знаех, че влизам в мача като аутсайер, защото той играе страхотен тенис. Саша е невероятен играч, който няма много слабости. Трябваше да играе собствената си игра, за да го победя. Щастлив съм от представянето си", каза Кириос.

Както и в предишните срещи, австралиецът показа характер и здрави нерви във възловите моменти. Той беше изправен пред осем точки за пробив, но спаси седем от тях и в същото време реализира три от петте възможности, които имаше в подаванията на Зверев.

Кириос завърши мача с 26 печеливши удара и 19 двойни грешки. Той пласира 12 аса и спечели 77% от точките след вкаран първи сервис. Австралиецът имаше доста проблеми с втория си сервис - пет двойни грешки и 37% спечелени точки, но успя да неутрализира тази слабост.

Кириос постигна четвърта победа в седмия си мач срещу Зверев. 23-годишният тенисист от Канбера спечели пета титла при осмия си финал в турнирите на АТП. Предишният му трофей беше в Бризбейн в началото на 2018 г.

"Надявам се това да е пример за хора, които страдат и преминават през ситуации, от които си мислят, че няма излизане. Щом аз мога да го направя, значи и другите могат. Наистина се бях поддал на разочарованието и не знаех какво да правя. Но когато имаш такава седмица, нещата могат да се променят", каза още Кириос.

Благодарение на триумфа в Акапулко той ще се изкачи до 31-ото място в световната ранглиста. Това му позволи да влезе сред поставените в предстоящия първи за годината турнир от сериите "Мастърс" - в Индиън Уелс, който започва в понеделник.

Дневник