Правозащитни организации поискаха неделният старт за Гран при на Бахрейн във Формула 1 да бъде отменен, в случай че не се разследва нарушаване на човешките права. Причина за това е отворено писмо на гражданката на страната Наджа Юсуф, която е арестувана от 2017 г.

Тя е в затвора за "уронване на престижа и имиджа на държавата пред света". "Бях задържана след състезанието в Бахрейн през 2017 г., около седмица след старта. Причината бяха публикации във "Фейсбук", в които критикувах това, че в Бахрейн има такъв старт. Настоявахме да бъде отменен, имаше и протести край пистата. Задържаха ме и започнаха да ме измъчват. Бях изнасилена от полицейски служител, а и ме заплашиха, че ще убият сина ми", пише Юсуф.

Преди предстоящото състезание правозащитниците призоваха всички пилоти от колоната да обявят бойкот начело със световния шампион Люис Хамилтън.

"След пет дни тормоз, сексуално и физическо насилие ме накараха да подпиша самопризнание за участието ми в протестите. След това ме вкараха в затвора за три години и половина. Майка съм на 4 деца, но не съм ги виждала в последните шест месеца", продължава писмото на Юсуф.

Протестите около Гран при на Бахрейн не са новост. Заради тях през 2011 г. не се проведе състезание. Година по-късно имаше нови протести и заплахи състезание да няма. Стигна се дори до кибератака в страната, но в крайна сметка старт имаше.

Лорд Скривън, който е начело на една от правозащитните организации, призова Формула 1 да реагира. На този етап генералният секретар на Формула 1 Саша Уудуърд-Хил обеща да бъде проведено разследване.

"Ако Формула 1 не действа, ние ще се обърнем като хора като Люис Хамилтън. Той е световен шампион, има огромно социално влияние, защото застава срещу проблемите и гледа хората в очите", казва Лорд Скривън.

През 2017 г. Хамилтън попадна в разгара на протеста на спортистите в САЩ срещу насилието над чернокожи от страна на полицаи. Тогава преди Гран при на САЩ в Тексас имаше полемика дали пилотът на "Мерцедес" ще коленичи по време на американския химн.

"Люис, на по-малко от 24 километра до вас има затворена жена. Вие носите морална отговорност, защото едва ли искате да печелите състезания и титли в страни, които погазват правата на хората и ги пращат в затвора."

До този момент няма официална реакция от Формула 1 или световния шампион Хамилтън. Гран при на Бахрейн е в неделя 31 март от 18 часа българско време.

Дневник