Международният олимпийски комитет (МОК) отне бронзовия медал на щангиста Валентин Христов от игрите в Лондон през 2012 г. 24-годишният българин, който се състезава за Азербайджан, беше уличен в употреба на допинг след повторно тестване на пробата му от Лондон 2012.

Христов, който спечели бронз в категория до 56 килограма, е хванат с анаболния стероид оралтурибанол. Новината за положителната проба беше обявена от Международната федерация по вдигане на тежести (IWF) в края на декември, като се очакваше решението на МОК.

Христов има няколко допинг провинения. В момента той изтърпява осемгодишно наказание, след като заедно с още шестима състезатели на Азербайджан даде положителна проба по време на световното първенство Хюстън през 2015 г.

Българският щангист е със спрени права до 14 декември 2023 г. Първото му наказание дойде след европейското първенство през 2013 г. Тогава той получи двегодишна забрана да се състезава - от април 2013 г. до април 2015 г.

Още двама от участниците в игрите в Лондон бяха дисквалифицирани днес. Това са Анис Ананенка от Беларус, който завърши 43-и в бягането на 800 метра, и сънародничката му Алена Матошка, която се класира 25-а в хвърлянето на чук.

С тези три случая броят на антидопинговите нарушения, установени след повторното тестване на повече от 500 проби от Лондон 2012, достигна 51.

Дневник