Обрат и трудна победа в много тежък и кървав двубой, последван от скандална целувка, временна забрана за мачове в Калифорния, възможен солиден съдебен иск и потенциално наказание. Дебютът на Кубрат Пулев в САЩ беше наситен със събития - на и извън ринга.

Българинът, който на 4 май ще навърши 38 години, записа 27-а победа в 28-ия си мач в професионалния бокс. Той защити позицията си на задължителен претендент за световната титла на Международната боксова федерация (IBF) и направи още една крачка към мечтания сблъсък с Антъни Джошуа.

В същото време Пулев си навлече доста главоболия с поведението си извън ринга. Те по-скоро ще му нанесат финансов удар, отколкото да попречат на плановете му в спорта.

Какво обаче предстои за него след шумния дебют на американска земя и какъв е пътят му към втори мач за световна титла в тежката категория?

Позицията на Пулев

По договор с "Топ ранк" Пулев трябва да изиграе още два мача до края на 2019 г. След победата срещу Богдан Дину той заяви, че следващият му двубой ще е през лятото и отново ще е в САЩ.

"Мисля, че до три-четири месеца ще имам мач. Може би ще е в Ню Йорк, най-вероятно", каза Пулев при завръщането си в България. По думите му "всички са възхитени" от "уникалния мач", който е направил.

"Нямате представа с какви хора работя. (Собственикът и основател на "Топ ранк") Боб Аръм ми каза: "Казвай кога ще играеш и да продължаваш да ги биеш". Хората са много отворени и позитивни. Казаха ни само да изберем град и ще играя там", допълни той.

Пулев посочи колумбиеца Оскар Ривас като потенциален следващ съперник. Двамата се изправиха един срещу друг в първия кръг на олимпийския турнир в Пекин през 2008 г. Българинът беше смятан за фаворит, но претърпя неочаквана загуба.

"Сега можем да си вземем едно реваншче на професионалния ринг. Той е мощен, здрав противник и няма загуба. Защо не", обясни Пулев.

Ривас има 26 победи в 26 мача на професионалния ринг, 18 от които с нокаут. Последният му двубой беше на 19 януари в Ню Йорк, когато записа най-престижния си успех - срещу бившия претендент за световната титла Брайънт Дженингс след технически нокаут в 12-ия рунд.

С тази победа 31-годишният колумбиец спечели интерконтинентален пояс на IBF и защити титлата на Северноамериканската боксова федерация. Тя подобри и позициите му на пазара в САЩ, след като преди това той се боксираше основно в Канада.

Ситуацията с Джошуа

Джошуа на свой ред се готви за дебютния си мач в САЩ. 29-годишният британец, който държи четири от петте световни титли в тежката категория, ще се изправи срещу непобедения в 24 мача на професионалния ринг Джарел Милър на 1 юни в Ню Йорк.

Очакванията са Джошуа да мине сравнително спокойно през 30-годишния американец. Ако това се случи, пред британеца ще има два варианта - да се насочи към защита на отделните пояси или към дългоочаквания обединителен мач с Дионтей Уайлдър, който държи най-престижната титла в тежката категория - на Световния боксов съвет (WBC).

Желанието на Джошуа и екипа му да се боксира с Уайлдър през ноември или декември. Това обаче изглежда много малко вероятно. В момента и трите големи имена в дивизията - Джошуа, Уайлдър и Тайсън Фюри, имат договори с конкурентни на американския телевизионен пазар компании, което на практика изключва възможността за мачове помежду им в близко бъдеще.

От лагера на Джошуа обявиха, че той няма намерение да се овакантява който и да е от поясите си, ако не се стигне до двубой с Уайлдър до края на 2019 г. "Причината е, че искаме мач за обедняването на всички титли", заяви промотърът на Джошуа Еди Хърн.

"Не ме разбирайте погрешно. Ако някой от поясите беше вакантен, пак щяхме да искаме мач с Уайлдър. Но в такъв случай нямаше да е обединителен мач. Това е златен шанс (за излъчването на първия абсолютен световен шампион след Ленъкс Люис). Затова искаме мачът с Уайлдър да се състои през ноември или декември. Ако не се случи тази година, може да не е обединителен", допълни Хърн.

След мача с Милър първата по ред от задължителните защити на Джошуа ще е за пояса на Световната боксова организация (WBO). Хърн твърди, че според правилника официален претендент ще бъде абсолютният световен шампион в полутежка категория Александър Усик.

В четвъртък украинецът обяви, че през тази година се качва при най-тежките след 16 победи в 16 мача в долната дивизия.

Ако направи защита на пояса на WBO в края на 2019 г., Джошуа ще трябва да защитава титлата на IBF срещу Кубрат Пулев. Подобен двубой е най-вероятно да се състои през пролетта на 2020 г.

"Първо е WBO с Усик, после е IBF с Пулев и след това - WBO, където все още не е излъчен претендент. Пред Ей Джей има дълга серия от защити. Така че след мача с Милър или ще се бие с Уайлдър, или срещу друг боксьор, най-вероятно Усик", разясни Хърн.

Целувката на Кобрата

Според Пулев и екипа му скандалът с репортерката Дженифър Равало няма да се отрази негативно на кариерата му, въпреки че спорната комисия на Калифорния му наложи забрана за мачове на територията на щата до изясняване на случая.

Пулев трябва да се изяви на изслушване на 14 май. Той почти сигурно ще получи глоба, но лицензът му за мачове в Калифорния едва ли ще бъде отнет за дълго време, ако изобщо бъде. Дори това да се случи, няма да попречи на българина да се боксира на други места.

Големите проблеми за Пулев ще дойдат извън ринга. Очаква се Равало да заведе дело срещу българина за сексуално посегателство. Тя нае водещия адвокат в тази област Глория Олред в опит да търси правата си по съдебен път.

Калифорния има едни от най-стриктните закони за сексуално посегателство и се очаква Равало и Олред да поискат солидно обезщетение. Обичайната практика в тези случаи е да се постига извънсъдебно споразумение. Това ще удари по джоба на Пулев и по неговия имидж, но не и по амбициите му за атака на световната титла.

"Опасността повече да не видим Кобрата на ринга е 0%, според мен. Но както всяка битка, и тази ще има рундове. Сега ще изживеем лека драма извън ринга", каза мениджърът на Пулев Ивайло Гоцев пред "Нова телевизия".

Освен това скандалът предизвика голям интерес към Пулев за разлика от мача му с Дину. Гала вечерта в Коста Меса предизвика най-слабия телевизионен интерес, откакто "Toп ранк" и ESPN започнаха да работят съвместно през лятото на 2017 г. Събитието е било наблюдавано от средно 469 хиляди зрители. Скромна бройка, която ще се увеличи при следващата изява на българина в САЩ с оглед задаващото се дело и повишеното внимание към него.

Дневник