Петкратният световен шампион Рони О'Съливан отпадна още в първия кръг на световното първенство по снукър след шокираща загуба с 8:10 от Джеймс Кейхил. Първият аматьор в историята, достигнал до основната схема в "Крусибъл", сътвори най-голямата изненада на шампионатите. Кейхил е на 23 години и изгуби статута си на професионалист в снукъра преди повече от година. Роденият в Блекпул играч премина през квалификациите, за да участва на световното, а от следващия сезон отново ще бъде в професионалния тур.

Фаворитът на букмейкърите и специалистите О'Съливан, отпада за четвърти път в първия кръг и за първи от 2003 г. Преди 12 месеца Ракетата отпадна във втори кръг, след последната си титла през 2013 г., той е достигал само веднъж до финал (2014 г.).

Двубоят между О'Съливан и Кейхил се превърна в истински трилър, като премина през много смени на водачеството. След тежките поражения на останалите квалификанти дотук никой не даваше шансове на Кейхил.

"Винаги съм вярвал в себе си и съм искал да се изправя срещу най-големите. За моя изненада не бях толкова изнервен. Опитах се да бъда максимално концентриран и да не допускам грешки. Мисля, че мога да предложа още нещо и не съм достигнал максимума си", каза Кейхил след срещата.

Петкратният шампион О'Съливан разкри след срещата, че не се е чувствал добре от седмица и не е 100% физически здрав. Ракетата обаче поздрави съперника си за добрата игра.

"Не бях на своя максимум. Чувствам всичките си крайници много тежки и дори ми е трудно да стоя буден. Нямам никаква енергия и просто опитах да се задържа в този мач, да спечеля и да имам няколко дни почивка, в които да се възстановя. Не успях да го направя и това е животът", каза О'Съливан.

След първата сесия Ракетата изоставаше с 4:5 фрейма. В нея той допусна много грешки, а във вторник по обед, когато двамата отново излязоха на масата в "Крусибъл", неточностите на Ракетата продължиха.

В първия фрейм от втората сесия О'Съливан направи серия от 97 точки, най-голямата си до този момент, и изравни при 5:5. След това обаче съперникът му спечели три поредни фрейма и опря петкратния шампион до стената с 8:5. В този период Кейхил не правеше нищо специално, но се възползва от многото грешки на Ракетата.

Поставен под голямо напрежение, петкратният шампион успя да намери най-добрата си игра, за да успее да изравни резултата във фреймовете. О'Съливан направи първия си сенчъри брейк след 104 точки, като направи и една от 90.

В 17-ия фрейм и двамата играчи стигнаха до халф-сенчъри брейк, който за О'Съливан беше осми. Той обаче сбърка розова топка, когато беше на път да разчисти масата и по този начин даде шанс на Кейхил отново да поведе в резултата – 9:8.

Следващият 18-и фрейм беше още по-драматичен, като Ракетата направи много труден брейк, след като черната и розовата топки не бяха налични за комбинации с червените. Това принуди петкратния шампион да използва синя и зелена в повечето случаи, но успя да направи серия от 42 точки. Тя спря при фаул на Ракетата при вкарване на синя топка в средния джоб.

Кейхил се възползва от шанса и успя да затвори срещата с 10:8, за да поднесе най-голямата изненада в "Крусибъл".

В следващия кръг сензацията Кейхил ще срещне ветеранът от Шотландия Стивън Магуайър. Той отстрани в първи кръг Пенфей Тиан от Китай, като 15-ият в световната ранглиста е двукратен полуфиналист на световното от 2007 и 2012 г.

Дневник