Ливърпул" срещу "Манчестър юнайтед" е най-великото съперничество в историята на английския футбол и едно от най-големите в спорт изобщо. Поне за един ден обаче старата вражда ще бъде забравена и всички фенове на "мърсисайдци" ще подкрепят с цялото си сърце вечния съперник.

Днес от 22.00 часа "червените дяволи" посрещат "Манчестър сити" на "Олд трафорд" в двубой с ключово значение в битката за титлата. Поне на хартия това е най-тежкото изпитание за шампионите по пътя към защитата на трофея във Висшата лига. И може би единствената реална надежда за грешна стъпка на "гражданите", която да помогне на "Ливърпул" да сложи край на продължаващото близо три десетилетия чакане за титла в Англия.

Тимът на Юрген Клоп има две точки преднина на върха в класирането, но е изиграл един мач повече от "Сити". Шампионите държат нещата изцяло в свои ръце и ако спечелят оставащите си четири двубоя, ще станат първият отбор от десет години насам, който успява да защити трофея във Висшата лига. За последно това направи "Манчестър юнайтед" през 2009 г.

"За пръв път през живота си ще подкрепям "Юнайтед", заяви полузащитникът на "Ливърпул" Джеймс Милнър, който е играл за три от най-големите съперници на "червените дяволи". Преди да премине на "Анфийлд" той носеше екипа на "Сити", а кариерата му започна в "Лийдс".

"Но няма да гледам мача. Ще изхабя много енергия, надявайки се топката да влезе в другата врата. Нямам идея какво ще правя. Може би ще оставя телефона настрани за няколко часа и ще проверя резултата, като свърши мачът", допълни той.

В същото време за привържениците на "Юнайтед" далеч по-малкото зло е градският съперник да спечели титлата, отколкото тя да отиде на "Анфийлд".

Мачът днес обаче ще бъде ключов както за "Сити" и "Ливърпул", така и за "червените дяволи", които водят ожесточена надпревара с лондонските "Тотнъм", "Арсенал" и "Челси" за място в топ 4 и участие в Шампионската лига през следващия сезон.

За съжаление на феновете на "Ливърпул" дербито на Манчестър идва в момент, в който "Юнайтед" се намира в кошмарна форма.

След впечатляващия и изпълнен с рекорди старт под ръководството на Оле Гунар Солскяр отборът изпадна в криза и загуби шест от последните си осем мача във всички турнири. В неделя "червените дяволи" понесоха тежък удар по амбициите си за място в топ 4, след като бяха разгромени с 0:4 от "Евертън".

"Сити" е на другия полюс, като се намира в серия от десет поредни победи във Висшата лига. Тимът на Пеп Гуардиола беше поставен пред голямо изпитание след изключително болезненото отпадане от Шампионската лига, но успя да се справи с него и да си върне контрола в първенството.

Моментното състояние и разликата в класите на двата отбора от Манчестър дават голямо предимството на "Сити". Гуардиола обаче e убеден, че днешният мач няма да е протоколен и за неговия отбор предстои още един сериозен тест.

"Очаквам на терена да излезе най-добрият "Юнайтед". Те имат гордост. Футболистите винаги са горди и искат да покажат най-доброто от себе си. Точно това ще се случи", каза испанецът на пресконференцията преди дербито.

И самият той обаче призна, че "Олд трафорд" вече не е толкова трудно за гостуване място. "Гражданите" нямаха нито една победа като гост в дербито на Манчестър между 1974 и 2008 г., но спечелиха пет от последните си седем визити в дома на "Юнайтед".

"Не си правя теории на база на това, което се е случило в миналото. Всеки мач е напълно различен. Но е факт, че нашият клуб израсна много в последното десетилетие и вече не е толкова страшно да гостуваме там. Преди може би беше по-трудно. Но играчите, които са били в "Сити" в последните десет години, правят ситуацията по-равностойна", каза Гуардиола.


След дербито на Манчестър за претендентите за титлата ще останат по три мача до края на шампионата. Въпреки че погледите се насочени към днешния двубой като решаващ, Милнър вярва, че всеки може да загуби точки в оставащите кръгове.

"Хората мислят, че "Юнайтед" е предизвикателството за "Сити", но не е единственото. Може да е старо клише, но във Висшата лига няма лесен мач независимо кой е съперник. Двубоят с КПР (през 2012 г.) показа, че не е никак лесно, когато трябва да играеш за спечелването на титлата", каза още Милнър, който беше част от "Сити" при драматичния триумф във Висшата лига преди седем години.

Дневник