След повече от 10 години в Лондон финалите на Асоциацията на професионалните тенисисти (АТП) се местят. От 2021 г. градът-домакин ще бъде Торино, обявиха от организацията. Договорът на италианския град е за пет години и ще бъде домакин на надпреварата на най-добрите осем до 2025 г.

Лондон беше домакин на финалите от 2009 г., като турнирът се провеждаше в зала "О2 арена". Договорът на Лондон изтича през 2020 г. и няма да бъде подновен. Английската столица все пак подаде заявка за продължаване на турнира. Освен Лондон и Торино кандидати бяха още Манчестър, Сингапур и Токио.

"Финалите на АТП имаха 12-годишен много успешен период в Лондон, за което благодарим на домакините. Сега се местим в Италия, която е страна, доказала се като добър организатор. Италианците имат опит с организирането на "Мастърс" турнира в Рим и NextGen финалите в Милано", каза президентът на АТП Крис Кърмоуд.

Президентът на Съвета на играчите Новак Джокович също приветства новината. "Исторически това е турнир, който се е провеждал в много градове и аз съм развълнуван, че ще имаме шанс да посетим още една арена. Надявам се да съм част от това специално събитие", каза Джокович.

Домакин на събитието ще бъде "Пала Алпитур", която най-голямата закрита спортна арена в Италия. През 2021 г., когато турнирът за пръв път ще бъде в Торино финалите на АТП ще имат рекорден награден фонд – 14.5 милиона долара.

Торино е първата столица на Италия между 1861 и 1865 г. Градът е бил домакин на някои от най-големите спортни събития, като зимните олимпийски игри през 2006 г., има и два футболните отбора в Серия А – шампионът "Ювентус" и "Торино".

Финалите на АТП се провеждат за пръв път през 1970 г. в Токио, след което няколко сезона домакини бяха различни градове. Между 1977 и 1989 г. надпреварата беше организирана в "Медисън скуеър гардън" в Ню Йорк. Впоследствие домакини бяха Хановер, Лисабон и Шанхай.

През 2018 г. турнирът беше спечелен от германеца Александър Зверев. Надпреварата обаче не успя да подобри рекордната посещаемост от 2017 г.

Дневник