Рекордьорът по титли във футболното първенство на Белгия "Андерлехт" е разследван от полицията в страната. Органите на реда са обискирали офисите на 34-кратните шампиони, както и на Националната футболна асоциация във връзка с разследване на пране на пари. Замесени са агенти и футболисти, като се разследват някои трансфери.

Говорителка на клуба от Брюксел заяви пред националната телевизия VRT, че "Андерлехт" ще окаже пълно съдействие и ще сътрудничи на разследването, докато пресаташето на футболната асоциация на Белгия е заявил, че полицията е иззела документи от офиса, които касаят трансфери на играчи, или с други думи, депозирани договори.

Високопоставен служител на федералната прокуратура обяви: "Имахме някои въпроси към агентите, които са се занимавали с тези трансфери. Без никакво съмнение става дума за пране на пари."

VRT и други местни медии съобщават, че прокуратурата на Белгия е започнала да разследва трансфери преди 2017 година, когато се смени собствеността в "Андерлехт", и също така полицейски служители са нахлули и в офиси на мениджърски агенции в града. Един от трансферите, които се разследват и са в обект на проверки от прокуратурата, е преминаването на сръбския централен нападател Александър Митрович от "Андерлехт" в "Нюкасъл" през 2015 г.


От прокуратурата уточниха, че разследването няма връзка с мащабната акция през миналия октомври. Тогава полицията започна разследване, наречено Footballgate, за манипулиране на мачове. Предполагаеми участници бяха трите най-големи клуба в страната - "Андерлехт", "Брюж" и "Стандард" (Лиеж).

Дневник