Григор Димитров постигна победа в първия си мач на тенис турнира в Барселона, след като надви ветерана Фернандо Вердаско с 6:2, 6:7 (4), 6:3. Двубоят беше изпълнен с множество обрати и много битка, като завърши след 2.22 часа. Димитров затвърди тенденцията да не отпада в първия си мач през 2019 г. Той започна директно от втори кръг в надпреварата в Барселона.

Срещата се игра при трудни условия, непрестанен вятър и нетипично хладно време в Каталуня.

В третия кръг Димитров ще се изправи срещу Николас Хари, който елиминира втория поставен Александър Зверев. Двубоят ще бъде в четвъртък след 14 часа българско време.

Застрашеният от изпадане от топ 50 при загуба Димитров, успя да се пребори със самия себе си и грешките, които допускаше. Той постигна четвърта победа над Вердаско, който също направи много грешки. Позитивното за Димитров беше стабилното му представяне на сервис. В няколко ключови момента бившият №3 допусна колебания. Той можеше да приключи мача и в два сета, но не се възползва от 3:2 в своя полза и три точки за пробив, което върна в мача Вердаско.

Това беше седми двубой между Димитров и испанския ветеран. Преди срещата в Барселона балансът беше три на три победи. Последният им двубой беше през август във втория кръг на мастърса в Торонто, когато Димитров спечели драматична победа след обрат - 4:6, 6:2, 7:6 (5).

Те се срещнаха още два пъти през 2018 г., като Вердаско излезе победител и в двата случая - 7:6, (4), 6:2, 6:4 в третия кръг на "Ролан Гарос" и 7:6 (4), 4:6, 6:3 във втория кръг на мастърса в Индиан Уелс.

Димитров започна много уверено двубоя и не загуби точка в първите си два сервис гейма. Той дори реализира пробив в четвъртия гейм, за да поведе с 3:1 и след това го затвърди макар да имаше леки колебания. Вердаско можеше веднага да върне пробива, като имаше четири възможности, но Димитров издържа и увеличи аванс си – 4:1.

До края на сета бившият №3 направи още един пробив, за да затвори частта с 6:2 след само 37 минути игра.

Вторият сет беше изключително интересен, като Димитров нямаше никакви проблеми в началото му. Той поведе с 3:2 и имаше три точки, за да запише ключов пробив. Българинът обаче не се възползва от това, че водеше 40:0 и позволи на Вердаско да вземе подаването си.

На свой ред испанецът проби Димитров и поведе. Още в следващия гейм обаче бившият №3 върна пробива, с което изравни резултата в геймовете – 4:4.

Последваха нова размяна на сервис геймове, за да се стигне и до тайбрек, който да реши сета. В него Вердаско взе ранно предимство и поведе с 3:0, след кеото даде само точка на Димитров и стигна до 6:1. Късният щурм на българина му стигна само до завързване на интригата при 4:6, но накрая Вердаско имаше сервис и не сгреши, за да вземе втория сет.

Разликата между първата и втората част не беше в играта на Димитров, а в повишените проценти на испанеца, който започна да вкарва повече от своя сервис. Българинът допусна повече двойни грешки - три срещу само една в първия сет и това се оказа решаващо.


Решителният трети сет започна перфектно за Димитров, който два пъти проби Вердаско и поведе с 4:0. Тогава обаче се получи нов срив в играта му и испанският ветеран се върна, стигайки до 4:3, като направи един пробив.

В крайна сметка Димитров не позволи да се стигне до сензационен обрат, сервира за 5:3, а след това действаше солидно и при подаването на испанеца, стигайки до две точки за мача. При втората Вердаско прати топката в мрежата и така Димитров стигна до третия кръг.

В следващият кръг той ще се изправи срещу чилиецът Николас Хари, който поднесе голямата изненада в турнира и отстрани Александър Зверев.

Напред продължи и 11-кратният шампион Рафаел Надал. Испанецът, който триумфира с титлата в последните три сезона, се справи трудно с Леонардо Майер от Аржентина. Надал трябваше да обръща резултата, след като загуби първия сет. Срещата завърши 6:7 (7), 6:4, 6:2 за 2.52 часа. В следващия кръг Надал ще срещне сънародника си Давид Ферер.

Дневник