Манчестър сити" направи много важна крачка към защита на титлата във Висшата лига след победа с 2:0 над "Юнайтед" в градското дерби. Насред "Олд трафорд" съставът на Пеп Гуардиола направи изключително второ полувреме и стигна до трите точки благодарение головете на Бернардо Силва и Лерой Сане.

"Сити" държи титлата с едната си ръка, като до края на сезон остават само три кръга. Успехът върна тима на Гуардиола начело в лигата, с точка повече от "Ливърпул" – 89 срещу 88. Срещата беше отложена и беше голямата надежда на червените, които стискаха палци за кръвния си враг "Юнайтед".

Двата гола за "Сити" паднаха след почивката, като Бернардо Силва се разписа в 54-ата минута, а резервата Сане 12 по-късно. "Гражданите" отправиха общо осем удара в срещата, от които пет бяха точни. За сметка на това "Юнайтед" имаше само един точен за 90 минути на своя стадион.

Гуардиола стана първият мениджър в ерата на Висшата лига, който печели три поредни мача срещу "Юнайтед" на "Олд трафорд". Съставът му има 15 победи в последните 19 мача срещу преки съперници от топ 6. "Сити" е в серия от 11 поредни победи. В осем от срещите съставът от "Етихад", дори не е допуснал гол в собствената си врата, а головата разлика е 26:3.


До края на сезона "гражданите" имат да играят срещу "Бърнли" (28 април като гост), "Лестър" (6 май на "Етихад") и за финал с "Брайтън" на 12 май. В случай, че спечели титлата "Сити" ще стане първият отбор от "Юнайтед", който успешно защитава трофея. "Червените дяволи" взеха три поредни титли през сезоните 2006-07, 2007-08 и 2008-09.

За "Юнайтед" загубата е втора поредна след 0:4 от "Евертън" през уикенда. Тимът допусна общо пето поражение в последните шест срещи, с което затвърди впечатленията, че се намира в криза.

Загубата поставя под съмнение мястото на тима в топ 4. "Червените дяволи" заемат шестата позиция с 64 точки, с три по-малко от четвъртия "Челси" и две от петия "Арсенал". В същия момент "артилеристите" също загубиха при визитата си на "Уулвърхемптън" (1:3).

Гуардиола, който не можеше да разчита на контузеня Кевин Де Бройне, направи няколко промени в състава си. Фернандиньо замени белгиеца, а Давид Силва започна вместо героя от мача с "Тотнъм" Фил Фоудън. Капитанът Венсан Компани също попадна в титулярния състав на мястото на Джон Стоунс.

"Юнайтед" излезе с петима бранители, опитвайки да уплътни максимално пространствата в половина си.

Първият момент, в който "Сити" беше близо до вратата на "Юнайтед" беше в 15-ата минута. Тогава след удар Стърлинг топката се отклони от крака на Крис Смолинг, но Де Хеа внимаваше и успя да улови.

Испанецът трябваше да се намесва още веднъж, този път след мощен шут на Бернардо Силва от около 20 метра. Де Хеа обаче боксира топката. Секунди по-късно имаше ситуация и пред другата врата, където Едерсон изпревари Маркъс Рашфорд и открадна топката от краката му.

Постепенно енергията на "Юнайтед" доведе до нервни моменти и за "гражданите". Домакините заложиха на агресивна игра и здрави единоборства в центъра на терена. Това доведе до реакция и от "Сити" и три показани жълти картона от Андре Маринър.

Наситената средна линия на домакините създаваше трудности за "Сити", като на "гражданите" им липсваше характерната ширина на атаката. Те оставяха и празни пространства в своята половина, където "Юнайтед" разчиташе на двамата си най-бързи играчи Рашфорд и Джеси Лингард.

До края на първата част имаше само още едно положение, като то отново беше за "Сити". След продължителна атака, Рахим Стърлинг се разходи между бранителите на "червените дяволи", но не успя да отправи достатъчно силен удар и Де Хеа улови.

В началото на второто полувреме "гражданите" останаха без Фернандиньо, който получи контузия. Гуардиола предприе интересна промяна, като вкара още един офанзивен играч и пусна Лерой Сане. Влизането му веднага се усети, като се стигна и до рокади. Бернардо Силва се върна в средата на терена, а Стърлинг мина на десния фланг.

Германецът веднага създаде опасност пред вратата на "Юнайтед", но домакините се справиха. Те обаче нямаха отговор на атака от Бернардо Силва в 54-ата минута.

Португалецът получи топката от Гюндоган, възползва се от пространство отворено от Стърлинг, влезе в наказателното поле и с плътен удар в близкия ъгъл на остави шансове на Де Хеа.

След попадението тимът на Гуардиола започна да играе на много по-висока скорост и притисна съперника си. Много бързо, след като откриха, "гражданите" бяха близо и до втори гол. След подаване на Сане, Серхио Агуеро се озова на стрелкова позиция, но топката се отби от левия стълб на Де Хеа.

Домакините не се отказаха, показвайки характер и на свой ред имаха шанс да вкарат гол. Оставен непокрит обаче Джеси Лингард не успя да уцели топката. "Червените дяволи" получиха добра възможност и от пряк свободен удар, но Погба стреля в стената.

За момент съставът на Гуардиола се дръпна в защита, без да остава прекалено близо до своята врата, но с готовност за контраатака. Това даде резултат в 65-ата минута, когато Фред сгреши подаване и топката беше открадната от Компани.

Капитанът на "Сити" веднага намери Стърлинг, а англичанинът даде начало на мълниеносна контраатака, печелейки много терен. Агуеро "отвори" терена, като увлече със себе си двама бранители в червено и остави сам Сане на фланга. Германецът получи подаване и с много силен удар в близкия ъгъл порази мрежата на домакините.

След като изоставаха вече с два гола домакините заиграха по-офанзивно, но дори не успяха да поставят под напрежение гостуващият състав. Оле Гунар Солскяр пусна на терена всичките си атакуващи играчи от пейката – Ромелу Лукаку, Алексис Санчес и Антони Марсиал, но вече беше късно за обрат.

"Сити" действаше с много спокойствие и успя да затвори двубоя без да поставя Едерсон под обстрел. Вратарят трябваше да се намеси само веднъж, пресичайки извеждащо подаване за Лукаку.

Дневник