"Шалке" победи "Борусия" (Дортмунд) с 4:2 като гост и надделя в емоционалното дерби на Рур. Успехът е първи за кралскосините като гост над големия им съперник от 2012 г. насам. Загубата в 175-ото дерби може да коства много на жълто-черните, които остават с точка зад шампиона "Байерн".

В неделя баварците се изправят срещу "Нюрнберг", който е в зоната на изпадащите. От началото на 2019 г. "Байерн" има със седем точки повече от "Дортмунд".

Хууб Стевенс беше последният треньор, който изведе "Шалке" до победа на "Сигнал Идуна парк". Той го стори през октомври 2012 г., а шест години и половина по-късно историята се повтори.

Дербито започна перфектно за домакините, които излязоха напред в 14-ата минута. Джейдън Санчо намери Гьотце с гениално подаване в наказателното поле и той се разписа с глава - 1:0.

Само четири минути по-късно кралскосините успяха да изравнят, като това стана от дузпа. Наказателният удар беше отсъден за игра с ръка на Юлиан Вайгъл. От бялата точка Даниел Калиджури стреля хладнокръвно в долния ляв ъгъл на Бюрки.

Добрата игра н а "Шалке" продължи и в 28-ата минута гостите обърнаха резултата. Този път Калиджури беше асистент за попадението, центрирайки от корнер, а Салиф Сане се извиси над всички и реализира с глава.

До почивката нови голове не паднаха, но имаше много интересни моменти и пред двете врати.

Второто полувреме започна много интересно, а в рамките на пет минути надеждите на жълто-черните бяха погребани. Между 60-ата и 65-ата минута "Дортмунд" получи два червени картона, а "Шалке" вкара трети гол.

Първо час след началото на срещата Марко Ройс беше изгонен с директен червен картон заради грубо влизане в краката на Суат Сердар. Капитанът на домакините нямаше шанс да играе с топката и атакува халфа на "Шалке" в гръб, което беше счетено от рефера Феликс Цвайер за прекомерна грубост.

Кралскосините се възползваха мигновено и от прекия свободен удар Калиджури вкара второто си попадение в срещата. Той стреля неспасяемо в горния ъгъл на Бюрки, като вратарят на "Борусия" се разтегна максимално, но не успя да извади топката.

След като вече изоставаха с два гола футболистите на домакините се изнервиха и в 65-ата минута те останаха само девет на терена. Мариус Волф извърши много грубо нарушение срещу Сердар при опит за контраатака и също беше изгонен.

Въпреки това пет минути преди края на редовното време Аксел Витсел върна за кратко надеждите на жълто-черните. Той вкара от пет метра след подаване на Брун Ларсен. Всичко за домакините обаче приключи минута по-късно, когато "Шалке" реализира четвърти гол.

Бреел Емболо получи топката на около 22 метра от вратата и с фалцов удар реализира - 2:4.

Дневник