Три кръга преди края на сезона "Барселона" триумфира с титлата в Ла Лига. За втора поредна година каталунците печелят златните медали, като това стана с домакинска победа 1:0 над "Леванте". Единственият гол вкара Лионел Меси, който се разписа в 62-ата минута. В края на мача за шампионите имаше и нервни моменти, след като гостите се хвърлиха да изравняват.

Съставът на Ернесто Валверде е недостижим на върха в шампионата с 83 точки, с девет повече от втория. Титлата е 26-а в историята на каталунците и седма за последните 10 сезона и осма в последните 11. В този период големият съперник "Реал" (Мадрид) стигна само два пъти до отличиаето, а с една титла се окичи и "Атлетико".

Преди двубоя каталунците се нуждаеха от победа, след като по-рано през деня "Атлетико" (Мадрид) надви "Валядолид" с 1:0 на своя "Уанда метрополитано".

Валверде започна без Лионел Меси и Серхио Бускетс, които останаха на пейката, за да съхранят сили преди полуфинала в Шампионската лига срещу "Ливърпул". И двамата обаче се появиха в хода на мачa.

През първата част играта се водеше изцяло пред вратата на гостите от Валенсия. Футболистите на "Леванте" рядко минаваха центъра и за 45 минути не отправиха нито един удар към вратата на Марк-Андре тер Стеген. За "Барселона" изстрелите бяха 12, от които седем точни.

Играчите на Ернесто Валверде имаха половин дузина отлични шансове за гол. Луис Суарес стреля два пъти още до втората минута, а отлични възможности се откриха и пред Филипе Коутиньо. Веднъж бразилецът удари и греда.

На почивката Валверде пусна Меси и играта на "Барселона" беше с още една идея по-опасна за гостите. Аржентинецът увличаше по няколко бранители в зелени фланелки, но те го изпуснаха в 62-ата минута.

След продължителна атака и няколко рикошета, Видал намери Меси, а той финтира двама бранители само със спирането, за да насочи топката в долния десен ъгъл на Айтор и да открие - 1:0.

За капитана на "Барселона" това беше 34-и гол в Ла Лига от началото на сезона в 32 мача. Във всички турнири аржентинецът се е разписал 46 пъти в 45 мача.

Първият удар за гостите изобщо дойде в 64-ата минута. Борха Майорал беше изведен срещу Тер Стеген, но вратарят изби в корнер.

До края на двубоя каталунците действаха лежерно, без особена агресия и доиграваха минутите. "Леванте" изглеждаше тимът, който има повече желание и гостите опитаха всячески да се борят да реализират гол. В края на редовното време "Леванте" удари и греда след разбъркване. Тер Стеген обаче успя да реагира и да улови топката.

В предни позиции каталунците пропиляха поредица от положения заради индивидуални действия. Суарес действаше индивидуално няколко пъти вместо да подава и това се оказа грешка.

Дневник