Трикратните световни шампиони по снукър Марк Селби и Марк Уилямс отпаднаха от тазгодишното първенство в "Крусибъл" и станаха поредните големи имена, които напускат надпреварата. Преди тях отпаднаха Рони О’Съливан, елиминиран от първия аматьор на световно, Шон Мърфи и Марк Алън.

Двамата са шампионите в "Крусибъл" от последните три сезона, което означава, че Шефийлдският театър ще има нов крал. Уилямс е победител от 2000, 20003 и 2019 г., а Селби 2014, 2016 и 2017 г.

Веселякът от Лестър загуби от квалификанта Гари Уилсън с 10:13. Той изоставаше с 3:5, а после и със 7:9, но успя да изравни резултата 10:10. Това се оказа последният спечелен фрейм от Селби, който загуби три поредни и отпадна.

Англичанинът беше големият фаворит в долната половина на схемата след отпадането на Рони О’Съливан. Сега там остават Джъд Тръмп и Дин Дзюнхуей, които играят помежду си, както и двукратният финалист Али Картър.

Шампионът Уилямс отстъпи пред англичанина Дейвид Гилбърт с 9:13. Той имаше тежък ден, като след първата сесия изоставаше с 3:5 и се оплака от болки в гърдите. Уелсецът дори посети болница, за да се консултира с лекар дали може да играе, но все пак се върна в "Крусибъл". Уилямс реализира брейкове от 86 и 101 точки, но не успя да се доближи много до 16-ия поставен Гилбърт, който впечатли с брейк от 139 точки.

"Сякаш ме пронизваха в сърцето, изплаших се, защото за пръв път имам болки в гърдите. Не знаех какво се случва, но щастие не е проблем със сърцето. Все пак, когато се прибера вкъщи ще мина пълни прегледи", каза Уилямс.

Във фазата на четвъртфиналите Гилбърт ще се изправи срещу победителя от мача Бари Хоукинс и Кайрън Уилсън.

Дневник