ФИФА е готова да обсъжда евентуалното въвеждане на временни смени по време на мачове, ако футболист получи удар в главата. Това заяви директорът на медицинската комисия Мишел д'Хох, цитиран от "Таймс".

Преди ден организацията "Хедуей" призова да се вземат мерки. Идеята дойде след шока за футболиста на "Тотнъм" Ян Вертонген от първия мач с "Аякс" (0:1) от полуфиналите в Шампионската лига. В 35-ата минута защитникът се сблъска със съотборника си Тоби Алдервейрелд и получи тежък удар в лицето.

Последва лекарска намеса и след няколко минути съдията Антонио Матеу Лаос говори с докторите на "Тотнъм", преди да позволи на Вертонген да се върне в игра. Секунди по-късно обаче защитникът беше сменен принудително.

Д'Хох заяви, че въвеждането на подобно правило е възможно и си струва да бъде обсъдено. "Но ако извадите футболист за десет минути и след това се завърне, без да е загрял по подходящ начин, е възможно да се получат мускулни травми. С това също може да се получи проблем", посочи специалистът.

От "Хедуей" предлагат на двубоите да има независими лекари, които да могат да правят точна преценка дали даден футболист може да се върне в игра след удар в главата. Според Д'Хох това е трудно изпълнимо.

"Съветът на ФИФА и УЕФА е ясен. Във всеки случай и преди всеки турнир казваме на докторите (на отборите), че те трябва да следват протоколите. Лекарите трябва да са отговорни за собствените им футболисти. Те ги познават и са в по-добра позиция да преценят дали са замаяни или в опасност."

Дневник