"Верея" заподозря атака срещу президента на БФС Борислав Михайлов в изваждането си от Първа лига. Председателят на управителния съвет на клуба Християн Първанов определи като "безпочвени" обвиненията, довели до отстраняването на отбора от елита.

Преди два дни футболният съюз обяви, че последният в Първа лига "Верея" се премества в по-долно ниво на футбола заради сигнали за съмнителни мачове. Клубът два пъти беше глобяван за такива провинения, а сега се пристъпи към по-суровата мярка.

БФС е получил пет сигнала от УЕФА, свързани с мачове на отбора през този сезон. Отделни клубът е заподозрян в получаване на непозволено финансиране от китайски граждани, свързвани със синдикати за уреждане на мачове, както и с лица от бившите страни от ОНД.

Клубът отрича тези обвинения. "Нашата позиция е, че от създаването на клуба никога в нито едно от нивата на българския футбол не сме участвали в уговорени мачове, манипулирани такива и не сме нарушавали етиката и феърплея в българския и в международния футбол. Така че за нас тези обвинения са безпочвени и не знам на какво се базират", заяви Първанов.

По думите му единствената официална информация от БФС към "Верея" е кратко съобщение.

Вариантите пред "Верея" са да бъде във Втора или Трета лига. "Искаме да останем в професионалния футбол, но ще видим как ще се развият събитията. Според мен това е кампания срещу отбора, а по мои проучвания е и кампания срещу Българския футболен съюз и в частност към президента на Българския футболен съюз господин Михайлов. Явно за да се изложи футболният съюз".

"Верея" е последен в Първа лига с едва шест точки от 32 мача и без нито една победа. През зимата клубът направи пълна промяна и в отбора дойдоха украинския треньор Олександер Севидов и куп чуждестранни футболисти. Според медийни публикации Севидов е разследван в родината си за участие в съмнителни мачове.

Първанов каза, че треньорът и футболистите са доведени от мениджърска агенция. Той отрече твърдения, че по време на подготвителния лагер в Словения пред играчите като спонсор е бил представен китаец.

Дневник