„Челси" и "Арсенал" направиха пълен английския празник в Европа. Двата отбора се класираха за финала в Лига Европа, като ще спорят за трофея на 29 май в Баку.

"Челси" заслужи мястото си за финала с драматичен успех с дузпи срещу "Айнтрахт" (Франкфурт), след като и реваншът в Лондон завърши 1:1. "Арсенал" стигна лесно до сблъсъка за трофея след ново голово шоу и победа с 4:2 при гостуването си на "Валенсия".

За пръв път в историята на европейските клубни турнири само отбори от една държава ще играят във финалите в двете най-силни надпревари. След паметни вечери "Тотнъм" и "Ливърпул" осигуриха английски финал и в Шампионската лига.

В Лига Европа (преди Купата на УЕФА) девет пъти финалистите са били от една държава. Изцяло английски е бил единствено първият мач в спора за трофея през сезон 1971-72, когато "Тотнъм" взима отличието след успех срещу "Уулвърхемптън".

Рубен Лофтъс-Чийк даде преднина на "Челси" в 28-ата минута, като англичанинът вкара с прецизен удар по диагонала след извеждащо подаване на Еден Азар. Лука Йович възстанови равенството в Лондон в началото на втората част, като нападателят се възползва от грешка в ориентацията на защитата на домакините.

В края двата отбора не предприемаха излишни рискове и се стигна до продължения. В първите 15 минути "Айнтрахт" можеше да убие интригата, но два пъти защитници на "Челси" изчистваха топката от голлинията. Във второто продължение "Челси" беше по-опасният отбор, но лондончани не стигнаха до гол.

При дузпите точни за "Челси" бяха Рос Баркли, Жоржиньо, Давид Луис и Азар, като само капитанът Сесар Аспиликуета пропусна. Вратарят на "Челси" Кепа Арисабалага спаси две дузпи, изпълнени от Мартин Хинтерегер и Гонсало Пасиенсия.

В герой за "Арсенал" се превърна Пиер-Емерик Обамеянг. Габонецът вкара три гола за успеха на "артилеристите" на стадион "Местая".

"Валенсия" започна по-силно двубоя и Кевин Гамейро даде преднина на отбора си още в 11-ата минута. Нападателят засече центриране на Родриго.

"Арсенал" се върна бързо в мача шест минути по-късно. Александър Лаказет спечели въздушно единоборство, като топката попадна в Обамеянг. Нападателят пое и стреля моментално от границата на наказателното поле, с което изравни резултата.

Интригата в мача приключи в началото на втората част, като отново Лаказет беше в центъра на по-интересното. Французинът пое в наказателното поле и с прецизен удар даде преднина на "Арсенал".

В този момент "Валенсия" се нуждаеше да вкара четири гола, за да се класира за финала. Домакините върнаха едно попадение, но шоуто открадна Обамеянг, който оформи своя хеттрик. С успеха си с 4:2 като гост и с общ резултат 7:3 лондончани заслужиха място в спора за трофея.

Дневник