Световният №1 Новак Джокович спря победната серия на вдъхновения Доминик Тийм и се класира за финала на турнира от сериите "Мастърс" в Мадрид. Сърбинът се наложи със 7:6 (2), 7:6 (4) в изключително равностоен и оспорван двубой, който продължи 2.25 часа.

Джокович премина през доста нервни моменти, но показа характер, за да измъкне мача. Той изоставаше с пробив във всеки един от двата сета - 1:3 в първия и 2:4 във втория, но съумя да ги обърне след два отлично проведени тайбрека.

Тийм се намираше в серия от осем поредни победи. Той спечели турнира в Барселона, без да загуби дори сет срещу Диего Шварцман, Хауме Мунар, Гуидо Пея, Рафаел Надал и Данийл Медведев.

Австриецът продължи със силните си изяви и в Мадрид. В третия кръг той отстрани шампиона от Монте Карло Фабио Фонини, а в четвъртфиналите надигра завърналия се на червени кортове след тригодишно отсъствие Роджър Федерер, след като спаси два мачбола.

Тийм имаше отлични шансове да отстрани и Джокович, но не се възползва. Сърбинът се оказа по-стабилен в решаващите моменти, като спаси седем от десетте точки за пробив пред австриеца и реализира всяка една от трите, които на свой ред имаше.

Джокович прекъсна серията си от две поредни загуби срещу Тийм. Носителят на 15 титли от Големия шлем записа шеста победа в осмия си двубой срещу петия в световната ранглиста.

Световният №1 се класира за първия си финал на червени кортове от две години. Предишният му беше на мастърса в Рим през май 2017 г., когато сърбинът загуби от Александър Зверев. Последният му трофей на клей беше през 2016 г., когато спечели "Ролан Гарос" и оформи кариерен Голям шлем.

Съперник на Джокович в битката за титлата в Мадрид ще е победителят от мача между рекордьора по титли Рафаел Надал и Стефанос Циципас. Двубоят между 32-годишния испанец и 20-годишния грък започва в 22.00 часа.

 Дневник