Примож Роглич от "Йъмбо Висма" е първият лидер в Обиколката на Италия за 2019 г., след като спечели бягането по часовник в Болоня. Словенският колоездач, който е считан за топ претендент за розовата фланелка в 102-ото Джиро, затвърди добрата си форма през годината.

Роглич измина трасето от 8 километра от центъра на града до базиликата "Сан Лука", която завърши с тежко изкачване (2.1 км с 9.7% среден наклон) за 12.54 минути. Средната му скорост беше 37.2 км/ч, като словенецът стана единственият колоездач слязъл под 13 минути.

Втори на 19 секунди се нареди Саймън Йейтс ("Мичълтън Скот"), а трети двукратният шампион Винченцо Нибали от "Бахрейн Мерида" на 23 секунди. Четвъртото място поделиха Мигел Анхел Лопес ("Астана") и Том Дюмулен ("Сънуеб"), които завършиха с изоставане от 28 секунди.

Така след първия етап петимата топ претенденти за победата се събраха в по-малко от 30 секунди.

В топ 10 влязоха още Рафал Майка (+33), Тао Харт и Лоранс Де Плюс (+35), Бауке Молема (+39) и Дамиано Карузо (+40 сек). От колоездачите с амбиции за победа в края на обиколката разочарова Микел Ланда. Лидерът на "Мовистар" остана едва 36-и на 1.07 минути зад Роглич.

Победата е втора за Роглич в Джирото, след като през 2016 г., той също триумфира в бягане по часовник. Колоездачът на "Йъмбо Висма" е първият словенец обличал розовото трико и едва вторият след Янез Брайкович водил в голяма обиколка. Роглич вече има 30 победи в кариерата си, като осем от тях постигна през 2019 г.

Фаворитите за крайната победа в Джирото стартираха необичайно рано в часовника, заради опасност от буря привечер и прогноза за валежи. Том Дюмулен беше първият по трасето, като в първата група бяха още Роглич, Нибали, Лопес и Ланда. Единствен Саймън Йейтс избра да стартира в 19.43 часа местно време сред последните, като прогнозата за дъжд не се сбъдна.

"Трябваше да чакам доста време, за да разбера дали печеля, но съм много доволен. Нямах тактика за този етап, освен задачата да карам на пълна газ от началото до финала. Не знам дали мога да задържа розовата фланелка от началото до края на Джирото, по-важно е да съм с нея в последния етап във Верона и след него", каза Роглич след финала.

Вторият етап е в неделя. В него колоездачите ще изминат 205 км между Болоня и Фучекио. Той е за спринтьорите, но в последните 50 км има две изкачвания, които могат да редуцират основната група пред финалната линия.

Дневник