Чехът Радек Щепанек става част от треньорския щаб на Григор Димитров, обяви близкият до мениджмънта на българския тенисист сайт tenniskafe.com. Той ще се присъедини към Андре Агаси, който остава в екипа.

Щепанек и Агаси вече имат съвместен треньорски опит. От ноември 2017 до април 2018 г. двамата бяха част от екипа на световния №1 Новак Джокович.

В началото на седмицата Димитров се раздели с Даниел Валверду след разочароващото отпадане в първия кръг на мастърса в Мадрид. Двамата работеха заедно от есента на 2016 г., като венецуелецът се оказа най-дълго задържалият се треньор на българския тенисист.

В този период Димитров стигна до третото място в световната ранглиста, спечели финалите на АТП в Лондон, вдигна първия си трофей от сериите "Мастърс" и за втори път в кариерата си игра полуфинал в турнирите от Големия шлем.

Всичко това се случи през 2017 г., след което обаче последва огромен спад в представянето на българина. Той завърши миналия сезон под №19 в света, а през този продължи да се срива, като в момента заема 46-ото място в класацията на АТП.

Очаква се Щепанек да се присъедини към екипа на Димитров още за мастърса в Рим, който започва в понеделник. Българинът ще играе срещу двуметровия германец Ян-Ленард Щруф в първия кръг на последния голям турнир преди кулминацията в сезона на червени кортове - "Ролан Гарос".

Щепанек беше част от световния тур на АТП в продължение на 21 години - от 1996 до 2017 г., когато прекрати състезателната си кариера след операция в гърба.

Индивидуално той спечели пет титли, най-престижната от които от сериите "АТП 500" във Вашингтон през 2011 г. Най-доброто му постижение в турнирите от Големия шлем беше четвъртфинал на "Уимбълдън" през 2006 г., когато записа и върховото си класиране в ранглистата - №8.

Щепанек имаше доста успехи на двойки, като вдигна 18 титли, в това число два трофея от Големия шлема в тандем с индиеца Леандер Паеш - Australian Open през 2012 г. и US Open през 2013 г. Освен това 40-годишният чех спечели два пъти купа "Дейвис" (2012 и 2013) и бронзов медал на смесени двойки от летните олимпийски игри в Рио де Жанейро през 2016 г.

След като прекрати състезателната си кариера, Щепанек влезе в щаба на Джокович по препоръка на Агаси. Това обаче не се оказа успешен период за сръбския тенисист и съвместната им работа продължи кратко.

Дневник